Under tisdagen beslöt Byggnadsnämnden att detaljplanen för kontor vid Ullevigatan ska gå ut på samråd. Foto: SVT

Tre höghus byggs vid Gårda

Publicerad

Tre höghus ska byggas i Gårda i Göteborg, men särskilt många lägenheter är det inte tal om i de minst 30 våningar höga husen.

Vid Ullevimotet i Gårda ska bensinmacken rivas för att ge plats åt ett höghus på 40 våningar och intill ska det byggas två höghus till, båda 30 våningar höga. Totalt rör det sig om 100.000 kvadratmeter kontor.

– Det finns ett stort behov moderna kontorslokaler, säger Ulf Kamne (MP), ordförande i Byggnadsnämnden.

Han berättar att efterfrågan på nya kontorslokaler är stor, både från företag som sitter i omoderna lokaler och från företag som saknar egna kontor.

– Vi har även i några fall företag som har kontor i lokaler som tidigare var bostäder och som jag hoppas ska kunna bli bostäder igen, så jag är väldigt glad att odm här planerna kommer fram, säger Ulf Kamne.

60 lägenheter

Mellan höghusen ska det  bli ett litet torg med restauranger och affärer och i det högsta husets översta tio våningar ska det bli 60 lägenheter.

60 lägenheter är inte mycket när man tånker på att det är tre höghus?

– Nej, det är det inte och därför skickade  vi med från de rödgröna partierna en uppmaning till Stadsbyggnadskontoret att hitta fler lägen för bostäder i de här tre höghusen, säger Ulf Kamne.

Kan vara för bullrigt

Men det är inte helt säkert att de blivande husen lämpar sig som bostäder.

– Men det är inte säkert att det går, det är ganska mycket buller från vägen, och buller, eller höga ljud, från Ullevi, som gör att det är tveksamt med bostäder, men vi vill pröva om det går för vi vill gärna se en blandstad även i det här området, säger Ulf Kamne.

Under tisdagen beslöt Byggnadsnämnden att detaljplanen för kontor vid Ullevigatan ska gå ut på samråd. Planavtal har tecknats med de tre byggherrarna som ska bygga var sitt höghus och det är Skanska Fastigheter AB, Wallenstam AB och Platzer AB.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer