Katolska kyrkan i Göteborg vandaliserades förra veckan. I veckan fick Göteborgs moské ett hotfull brev med vitt pulver. Foto: Max Skalenius och Björn Larsson Rosvall/TT

Religiösa ledare i Göteborg fördömer attacker mot kyrkor, moskéer och synagogor

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs biskop Susanne Rappmann, rabbin Peter Borenstein, och imam Ahmed Ghanem är oroliga efter den senaste tidens kränkningar av religiösa byggnader i Göteborg.

– De innebär också en kränkning av vårt öppna och demokratiska samhälle, skriver de i ett pressmeddelande. 

Det var i onsdags som en kyrka i Hisings Backa utsattes för skadegörelse. Samma dag tillkallades polisen till Göteborgs moské eftersom de hade fått ett hotfullt brev med vitt pulver. Förra fredagen blev katolska kyrkan i Göteborg vandaliserad.

Efter de här attackerna vill Göteborgs biskop Susanne Rappmann, rabbin Peter Borenstein, och imam Ahmed Ghanem, visa sin oro över utvecklingen.

”Vi håller ihop”

De tre ledarna menar att såna händelser kan ha som syfte att så splittring mellan olika grupper.

– Genom detta uttalande visar vi att vi håller ihop trots olikheter och att vi värnar det öppna demokratiska samhället och religionsfriheten. Polarisering och hat leder inte till något gott, skriver de.

De fortsätter:

– Det är tillsammans vi, människor av olika tradition, bygger ett gott och rättfärdigt samhälle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.