Foto: SVT

Tre tips: Så stöttar du ditt barn på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Ask.fm, Kik, Sarahah... och nu senast Tellonym. Larmen om nya appar där barn blir utsatta för mobbning kommer då och då. Gemensamt för dem är möjligheten att vara anonym. Samtidigt är det en dålig idé att förbjuda barnen att använda dem, menar Helena Meyer, utbildare på Friends.

Att vara taskig på nätet är ofta lättare än öga mot öga.

– Vi som vuxna måste prata om att ord kan göra lika ont även om man inte vet vem som säger det – och kanske ännu mer då, säger Helena Meyer.

När hon besöker skolor hör hon ofta från elever att det som skrivs via sociala medier inte tas riktigt seriöst. Grova elakheter kan vara menade som skämt.

– Så är det kanske för vissa, men inte för alla. Bara för att jag känner på ett sätt har kanske inte andra samma hårda hud som jag på nätet.

Någon skarp linje mellan livet online och offline existerar inte. Istället speglar de varandra: Den som mobbas i skolkorridoren utsätts inte sällan för trakasserier också på sociala medier.

Lättare att vara snäll på nätet

Lösningen på problemet är dock inte att förbjuda barnet att använda vissa appar. Snarare tvärtom, menar Helena Meyer.

När Friends har gjort enkäter bland unga har många berättat att hotet om ett förbud hindrar dem från att berätta för sina föräldrar om vad som sker på sociala medier. Dessutom må det vara sant att det är lättare att vara taskig på nätet – men det kan också vara lättare att vara snäll.

– Det ska inte vara så att priset du betalar för att berätta är att du inte får vara på sociala medier, säger Helena Meyer.

Spela videon ovan för att få tips på hur du stöttar ditt barn på sociala medier

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.