Tre tonåringar döms efter rånvåg

Uppdaterad
Publicerad

Tre pojkar, två 17 åringar och en 16-åring, döms av Borås tingsrätt till sluten ungdomsvård efter att ha attackerat och rånat femton olika offer.

– Det är de här tre killarna som i olika konstellationer utfört gärningarna. Rånen har varit välplanerade och systematiska, sa Carolyn Westeröd till Borås Tidning.

Det var under en månad i somras som de tre pojkarna i olika konstellationer genomförde en serie rån och rånförsök under vapenhot. Nästan samtliga brott har skett i en större Västsvensk stad. Offren har utsatts för våld och hotats med pistol, de blev av med mobiltelefoner, kontokort, koder och pengar.

Åklagaren säger att om förövarna hade varit vuxna hade straffet hamnat på mellan sju och åtta års fängelse. Men tingsrätten dömer pojkarna för medverkan i flera rån och på grund av deras låga ålder omvandlas straffet till sluten ungdomsvård på mellan ett och två år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.