Fartyget KBV 002 Triton kommer i sommar delta i en operation för att bistå Italiens gränsövervakning och utföra sjöräddande insatser. Foto: Kustbevakningen

Triton i ny insats på Medelhavet

Publicerad

Kustbevakningen och polisen kommer i sommar hjälpa till med gränsbevakning och sjöräddning på medelhavet, mellan Italien och Libyens kust. Det är båten Trition, som är en systerbåt till Poseidon, som ska ge sig av söderut.

I juni, juli och augusti ska Sverige vara del av operation Trition, med båten med samma namn. Sverige var redan 2015 med i samma operation, men då med båten Poseidon, från Göteborg. 

– Operationen går ju dels ut på att ha gränskontroll och framförallt vara en stor sjöräddningsresurs i området. Många migranter kommer ut med dåliga båtar och det har vart mycket dödsolyckor där, säger Kenneth Neijnes, biträdande avdelningschef på Kustbevakningens operativa avdelning.

Italien har bett EU om hjälp

Utöver den ordinarie besättningen på Triton kommer även sex poliser samt sjukvårdspersonal från Sverige följa med i sommar. Att Sverige deltar i en sådan här insats är en del av att Italien bett EU om hjälp med bevakningen av kusten mot Afrika.

– Vi har ju tittat på det här och allting ställs ju mot prioritet mot nationella intressen, säger Kenneth Neijnes. Vi har ju också sett att det är ett stort behov. Det är viktigt att delta och hjälpa till i det här EU-sammarbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.