Hör Linus Andersson, expert på att undersöka vrak med fotogrammetri, förklara den nya teorin om Estonias skador. Foto: SVT

Nya Estoniateorin: Kan finnas naturlig förklaring

Uppdaterad
Publicerad

Leran där vraket efter Estonia ligger döljer berggrund. Och bergets utseende kan förklara det hål i skrovet som avslöjades i en dokumentärserie förra året. Även om det är för tidigt att dra säkra slutsatser pekar en ny expedition på en naturlig förklaring till skadorna på vraket efter Estonia.

I dokumentärserien ”Estonia – fyndet som förändrade allt” visades ett tidigare okänt hål i Estonias skrov, och en rad alternativa förklaringar till förlisningen kom upp. Det rörde sig om allt från en ubåtskollision till en sprängning. Men den senaste expeditionen till vraket pekar åt ett nytt håll.

Ny privatfinansierad expedition

Linus Andersson från Göteborg är expert på att undersöka vrak med fotogrammetri, en metod som ger extremt högupplösta bilder. Han deltog även i expeditionen för dokumentärserien.

Nu har Linus kommit hem efter en ny expedition till Estonia, finansierad av anhöriga till katastrofens offer och en estnisk mediekoncern. Här kunde han se att de hål som upptäckts på utsidan är delar av ett sammanhållet skadeområde i skrovet – och att detta område stämmer överens med berggrunden.

Försiktig med slutsatser

När tusentals ton fartygsskrov träffade berget kan detta ha punkterat och tryckt in den delen av skrovet. Och när fartyget fortsatt röra sig kan det ha dragits loss från berget, vilket skulle kunna förklara de utfläkta plåtarna i hålet.

Linus vill själv inte dra några slutsatser förrän datan har analyserats.

– Jag sträcker mig så långt som att säga att det finns en hög korrelation mellan berggrunden och skadeområdet. Det finns en gammal regel som säger att den förklaring som kräver minst extra förklaringar, brukar vara den mest troliga.

Haverikommissionen: ”Inte förvånad”

Jonas Bäckstrand är ordförande för Statens haverikommisions nya utredning. Han blir inte förvånad över uppgifterna.

– Vi kunde också konstatera att det är en sammanhållen skada på drygt tjugo meter och att det finns berggrund under. Det skulle kunna vara slaget mot berget som orsakat hålet.

Henrik Evertsson, den prisbelönte filmaren bakom dokumentärserien, tycker att det är för tidigt att säga något om de nya rönen.

– Det vi visade med serien var att man inte gjorde en fullvärdig undersökning av vraket i den tidigare utredningen. Det är välkommet att man gör det nu. Det viktigaste för mig har varit att vi får mer kunskap och fakta, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.