I klippet svarar Jane Johansson på anhörigas kritik mot korttidsboendet. Foto: SVT

Trollhättans stad anmäler sig själv – efter autistiske Jimmys rymning

Uppdaterad
Publicerad

Trollhättans stad har gjort en Lex Sarah anmälan efter det att 14-årige Jimmy lyckades rymma från sitt korttidsboende i september. Nu kommer lokalerna att utrustas med larmsystem.  

– Vi ser mycket allvarligt på det här, säger förvaltningschef Jane Johansson. 

I klippet svarar Jane Johansson på anhörigas kritik mot korttidsboendet.

Vid flera tillfällen har barn kommit på villovägar och tagit sig ut från boendet, som ligger nära motorvägen. På fyra år har verksamheten gjort tretton avvikelserapporter om när brukare på ett eller annat sätt oplanerat rört sig utanför boendets område.

Två gånger ska barn ha försvunnit utom synhåll.

Ska byggas om 

Korttidsverksamheten i Skoftebyn är ett av två kommunala boenden för barn och unga med funktionsnedsättning.  

Verksamheten ska fungera som ett tillfälligt miljöombyte för barnen där de kan få gemenskap, samtidigt som det blir en avlastning för anhöriga som då kan lämna över ansvaret till personalen.

Men enligt Jane Johansson är lokalerna just nu under utredning för att göras om, då personalen har svårt att överblicka brukarna som de ser ut nu.  

– Vi har inte för lite personal, men lokalerna är svåröverskådliga, säger hon. 

Larmsystem i byggnaden

Efter det att Jimmy obemärkt lyckats ta sig ut från boendet och springa bort, har förvaltningen beslutat att utrusta lokalen med ett larmsystem så att personalen lättare kan höra om brukare öppnar fönster och dörrar.  

Varför har det inte gjorts tidigare?  

– Det är alltid en avvägning som man får göra när det kommer till hur man kan övervaka, i förhållande till ungdomarnas integritet, säger Jane Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.