Arkivbild på Joakim Lamotte. Under onsdagen kommer han att åka till Kronogården för en direktsändning, enligt honom själv. Foto: SVT

Trots inställd livesändning på Kronogården – Joakim Lamotte åker dit ändå

Uppdaterad
Publicerad

Premiären av SVT:s nya satsning Sverige möts skulle livesändas från Kronogården i Trollhättan – men kommunen bytte plats i sista stund. Nu meddelar opinionsbildaren Joakim Lamotte, en av de inbjudna debattörerna till sändningen, att han kommer att åka dit ändå. Polisen rustar inför händelsen.

Debattprogrammet Sverige möts har premiär under onsdagen och skulle ursprungligen sändas direkt från det utsatta området Kronogården i Trollhättan. Men kommunen ändrade nyligen sitt beslut och flyttade platsen till Kulturskolan i centrala Trollhättan – något som motiverades med att en sändning i Kronogården hade utgjort en risk ur en ”demokrati- och medborgarsynpunkt” och att det skulle stigmatisera Kronogården ytterligare.

”Jag håller alltid mina löften”

En av de inbjudna debattörerna till debatten är journalisten och opinionsbildaren Joakim Lamotte som i december gjorde en uppmärksammad direktsändning från Kronogården, där han utsattes för både fysiska och verbala attacker. När han fick beskedet att debatten blivit flyttad meddelade han via sociala medier att han tänker åka dit ändå.

”Igår skrev jag att jag kommer återvända till Kronogården på onsdag, och jag håller alltid mina löften. Kommunen kanske kan stoppa SVT från att rapportera, men de kommer inte kunna stoppa mig”, skriver han.

Polisen har ökad närvaro

Nu förbereder sig polisen för det uppkomna läget.

– Vi har en polisinsats i samband med detta. Vi kommer att ha en tillsyn och en insats för att trygga det här. Så det här har vi planerat inför i morgon, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Är det mot bakgrund av vad som hände senast Joakim Lamotte var i Kronogården?

– Det är klart. Det skapade oro då, så det har vi med oss naturligtvis.

– Vi hoppas att vi kan säkerställa tryggheten på platsen.

Även Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna, kommer att befinna sig i Kronogården – men tidigare under onsdagen. Polisen har en instats kopplad även till hennes besök där.

Har lovat att komma till SVT:s sändning

Debattprogrammets projektledare, Jorun Collin, uttrycker en förståelse för att Lamotte vill åka till Kronogården.

– Min oro är att han inte kommer att hinna till vår sändning. Schemat ser minst sagt tajt ut, men han har har lovat oss att hinna, säger hon.

Trollhättan stad ser det inte som ett misslyckande att Lamotte väljer att åka till Kronogården ändå, utan menar att man flyttade debatten av flera skäl.

– Jag har inga synpunkter på att han väljer att åka dit, det har han så klart rätt att göra, säger Vivian Konstadius, kommunikationschef vid Trollhättan stad.

Så fortsätter hon:

– Anledningen till flytten var att vi skulle skapa en trygg miljö. Nu har vi nya förutsättningar och nu får vi jobba efter det.

Hör Joakim Lamottes förklaring till varför han åker till Kronogården i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer