Radikala islamister har lika många anhängare i regionen enligt terrorforskare Magnus Ranstorp, trots IS fall. Foto: SVT

Trots IS fall – radikal islamism minskar inte i Västsverige

Publicerad

Antalet radikala islamister minskar inte i Västsverige, trots att Islamiska staten försvagats kraftigt. Det menar terrorforskaren Magnus Ranstorp, som i dag höll ett föredrag på Handelshögskolan i Göteborg.

– Här finns ett helt ekosystem, säger han.

– Vi gjorde ju en rapport 2018 och miljöerna har ju inte minskat i alla fall, om man ska tro säkerhetspolischefen Klas Friberg. Han var nyligen i regionen och han sa att de ökar faktiskt. De har aldrig varit större än de är idag. Och att de inte minskar är ju problematiskt, framför allt efter IS kollaps, säger Magnus Ranstorp.  

Säpos pressansvarige bekräftar att de här grupperna aldrig varit större än de är i dag, men det är svårt att säga om de ökat under det senaste året. Det man kan slå fast är att radikal islamism ökat kraftigt i Sverige under en tioårsperiod.

– Västra Götaland har ju varit lite av ett epicentrum, framför allt när det gäller de som har rest till Syrien och Irak. Ungefär 100 personer reste. Men det är ju inte bara de som varit i fokus utan också det ekosystem som finns här, säger Magnus Ranstorp.

Flera platser i Västra Götaland

Han nämner Göteborg, Borås och Uddevalla som platser där det finns salafistiska grupper. Det är en konservativ form av islam som inte är våldsbejakande i sig, men som kan utgöra en grogrund för våldsbejakande extremism. Och i de här grupperna finns ofta starka ledare. 

– De är väldigt karismatiska, de är starka, de har en historia, de har också starka band sinsemellan. De åker på föreläsningsturnéer och lockar in unga personer i problematiska miljöer, säger Magnus Ranstorp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.