Kommunen vill ansöka om att sätta in egna ordningsvakter i Landvetter och Mölnlycke. Foto: SVT

Härryda vill kunna sätta in egna ordningsvakter

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anmälda brott har minskat det senaste året i Härryda efter några av uppgång. Nu väljer kommunen att ansöka om att få sätta in egna ordningsvakter i Landvetter och Mölnlycke.

– Invånarna känner sig otrygga och då kan ordningsvakter vara ett bra komplement, säger Per-Arne Larsson, säkerhetschef på Härryda kommun.

I klippet ovan kan du höra en längre intervju med säkerhetschefen Per-Arne Larsson.

Det är i Mölnlycke och Landvetter som Härryda kommun vill införa så kallade LOV 3-områden, vilket Göteborgs-Posten var först med att berätta om.

I Göteborg finns idag ett 50-tal sådana avgränsade områden där ordningsvakter har tillstånd att arbeta. Nu vill grannkommunen ha samma möjlighet.

Samtidigt skiljer sig brottsligheten en hel del mellan kommunerna. Sedan 2018 har antalet anmälda brott ökat inom en del brottskategorier men det senaste året har antalet anmälda brott blivit färre, enligt statistik från Härryda kommun.

– De här ordningsvakterna ska användas om det uppstår situationer där våra kommuninvånare känner sig extra otrygga, säger Per-Arne Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.