Trots ökat klotter – graffitiväggen blir kvar

Publicerad

Den öppna väggen i Borås har varit omdiskuterad. Nu har politikerna beslutat att väggen ska blir kvar och byggas ut – trots att det olagliga klottret i staden ökat.
– Jag tycker att det har varit väldigt positivt med den här väggen. Det är synd att inte alla sett det, säger Ida Legnemark (V).

Ida Legnemark passerar ofta den öppna väggen vid Magasinsgatan på vägen till Vänsterpartiets partilokal. Det var hon som drev frågan om att skapa väggen. Och hon gillar vad hon ser.

– Det är nästan alltid folk där och målar nya konstverk.

Omtvistad vägg

Väggen var omtvistad redan före den invigdes hösten 2017. Kritikerna menade att graffiti skapar mer olagligt klotter. Och när beslutet togs så var tanken att senare utvärdera väggen. Om klottret hade ökat skulle frågan om att stänga väggen tas upp i kommunfullmäktige.

Redan i oktober ifjol så kunde SVT berätta att klottret i Borås hade ökat. Från 197 anmälda brott 2017 till 318 anmälda brott 2018.

Vill stänga väggen

Annette Carlson från Moderaterna bor på Norrby och går förbi väggen flera gånger i veckan. Men hon har kommit till en helt annan slutsats än Ida Legnemark. Annette Carlson tycker att väggen borde stängts.

– För att den väggen har lett till ökat klotter på grund av att kommunen inte skött sina åtaganden. Det har inte jobbats förebyggande för att förhindra klotter. Och klotter har inte tagits bort inom 24 timmar. Finns det en sak klottrat kommer fler och klottrar.

Tomas Stakeberg Jansson

Sett spridning

Tomas Stakeberg Jansson är lokalpolisområdeschef i Borås. För polisen så handlar det om rätta sig efter det politiska  beslutet.

– Graffiti på avsedd plats har vi inga problem med. Men vi tycker att vi har sett en viss spridningseffekt. Vi kan se att taggar som förekommit nära graffitiväggen även förekommit på andra platser. Men vi kan inte säga att det beror på graffitiväggen.

Polisens arbete mot klotter kommer nu att fortsätta tillsammans med fastighetsägare och kommunen.

– Vi har relativt nyligen gripit personer som har gjort sådan skadegörelse. Men de kom inte från Borås, säger Tomas Stakeberg Jansson.

Vill inte blanda ihop frågorna

Enligt kommunens utredning går det inte att inte att göra några absoluta kopplingar mellan klottret i Borås och den lagliga graffittiväggen. Ida Legnemark (V) beklagar att frågan om väggen kopplats samman med klotter och skadegörelse.

– För min del hör inte frågorna ihop. Jag tycker det är tråkigt att frågan inte blivit en kulturpolitisk fråga. Att man inte har diskuterat frågan utifrån möjligheten till fritt icke kommersiellt skapande.

Men vad tänker du om att klottret ökat?

– Jag är den första beklaga att klottret ökat. Men det är en fråga man måste jobba med för sig. Det finns ingen som kan påvisa ett exakt samband mellan väggen och skadegörelsen.

När väggen invigdes var den efterlängtad av graffitimålarna. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer