Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tom Andersson (MP) tror att Borås når målet nästa år. Foto: SVT/TT

Trots pandemin når Borås inte klimatmål

Publicerad

Varje år ska Borås minska koldioxidutsläppen med 16 procent. Förra året minskade utsläppen ovanligt mycket på grund av pandemin. Ändå klarade staden inte utsläppsmålet.

– Givetvis är det tråkigt, säger Tom Andersson (MP), kommunalråd med ansvar för klimatfrågor i Borås Stad.

Hör ansvarig politiker om det missade målet och hur målet ska nås i klippet ovan.

Utsläppen av koldioxid i Borås ska minska kraftigt. Det framgår i stadens koldioxidbudget. Från och med 2020 ska utsläppen i Borås minska med 16 procent varje år. Det innebär en halvering av utsläppen de fyra första åren.

Den årliga minskningen är vad kommunen anser sig behöva göra för att leva upp till Parisavtalet, att den globala uppvärmningen ska hållas under två grader, men helst under 1,5 grader.

”Stor utmaning”

Nu är den första större rapporten om hur det här arbetet går klar. Och den visar att trots att utsläppen minskat ovanligt mycket på grund av pandemin så nås inte målet.

– Det är en stor utmaning, säger Peter Krahl Rydberg, energi- och klimatstrateg i Borås Stad och dessutom fritidspolitiker för Miljöpartiet i Bollebygd.

Pandemin påverkade

De konsumtionsutsläpp som Borås Stad, alltså kommunens verksamheter, står för har minskat med 10 procent jämfört med 2019. Minskningen förklaras med effekter från pandemin som färre flygresor, distansarbete och minskad matservering i skolorna. Men dessutom ska minskningen bero på åtgärder som minskat matsvinn, ändrade inköp av livsmedel samt fler elfordon.

– Det har varit ett speciellt år med pandemin som gjort att människor rest mindre. Sedan har vi mycket kvar att arbeta med, säger oppositionsrådet Niklas Arvidsson (KD) som sitter i stadens klimatråd.

Vad tycker ni från oppositionen borde gjorts som inte har gjorts?

– Det har varit ganska enigt i klimatrådet. Sedan har vi varit drivande på att vi ska titta på det här med koldioxidlagring.

Men det är inte bara kommunen som ska minska utsläppen. Målet gäller även de utsläpp som boråsarna gör genom sin konsumtion. Boråsarnas utsläpp har minskat med cirka 9 procent, enligt rapporten. Även här ser kommunen att utsläppen påverkats av pandemin.

Effekterna av pandemin bedöms inte ha någon stor långvarig påverkan på utsläppen.

I klippet nedan ger kommunens energi- och klimatstrateg råd om hur du kan minska dina utsläpp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tre tips för att minska dina utsläpp av koldioxid. Foto: SVT

En koldioxidbudget beskriver den totala mängden koldioxid eller växthusgaser som jordens befolkning kan släppa ut innan det leder till en global uppvärmning över en viss gräns.

Det har bland annat Borås stad brutit ner på kommunnivå för att ser hur mycket utsläpp som kommunen totalt kan släppa ut.

I budgeten går det även att förutom utsläppminskning även jobba med åtgärder som minskar koldioxidhalten i atmosfären, till exempel genom att plantera träd.

I Sverige var Järfälla kommun först ut med att ta fram en koldioxidbudget i samarbete med bland annat Uppsala universitet.

Källa: Borås stad och Uppsala universitet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer