Foto: TT

Trots svensk nollvision – 43 barn vräktes i Västra Götaland förra året

Publicerad

Inga barn ska vräkas. Det är ett uttalat mål som regeringen haft i tio år. Men förra året förlorade 43 barn sina hem i Västra Götaland, enligt ny statistik från Kronofogden.

När en familj blir vräkt och hamnar på gatan är det ofta barnen som drabbas värst. Därför har Sverige sedan 2008 en nollvision när det handlar om vräkningar av barnfamiljer. Det är Kronofogden som för särskild statistik över vräkningar där barn är inblandade. Allt färre barn berörs av vräkningar, visar ny statistik från Kronofogden.

– Vårt mål är att så få barn som möjligt ska bli berörda av en vräkning. Här är dialog mellan hyresvärd, socialtjänst och den berörda familjen något som vi vet ger effekt, säger Kim Jonsson som arbetar med förebyggande verksamhet på Kronofogden.

Sedan visionen infördes så har antalet barn som vräks nästan halverats. Men trots det så vräktes alltså 43 barn i Västra Götaland under 2017, i totalt 23 ärenden.

– Sett över några år har våra ansträngningar att få till en lokal samverkan bidragit till färre vräkningar. Om hyresvärden och socialtjänsten fångar upp problemen tidigt, så är det lättare att lösa situationen, säger Kim Jonsson.

Merparten av vräkningarna sker på grund av hyresskulder. Enligt Kronofogden är medelskulden 24.200 kronor. I fyra av tio fall är skulden mindre än 10.000 kronor.

TIPSA OSS: Har din familj blivit drabbad? Hör av dig till oss!

Mailadress: vast@svt.se

Telefonnummer: 031-83 72 60

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.