En kanadensisk lokaltidning fångade ögonblicket när Nader gick ner på knä och friade till Donya. Foto: Tom Zytaruk/The Now Newspaper

Donya sa ja till sin Nader vid gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Han åkte över halva jorden för att fria vid gränsen till USA. Båda är iranier och amerikanska regler gjorde det svårt att mötas. Nu ska Nader och Donya gifta sig.

För en vecka sedan åkte Nader till Vancouver, Kanada. Därifrån begav han sig söderut mot gränsen till USA för att möta upp sin kärlek. Donya åkte från Portland i USA till gränsen för att möta upp Nader. De båda är från Iran och har velat ses i några månader. Men otydliga regler och långsamma visumhandläggningar har stoppat dem.

– Det var en befrielse att ses då vi länge velat det, men haft hinder mellan oss. Nu är vi säkra på att vi vill vara med varandra, säger Nader.

Läs hur det började här: ”Trump kan inte stoppa vår kärlek”

Nader flög från Landvetter till Vancouver för att möta Donya vid gränsen till USA. Donya reste från Portland norrut. Foto: SVT grafik

Friade i en park vid gränsen

Under veckan som Nader var i Kanada träffades han och Donya vid gränsen mellan Kanada och USA flera gånger. Där finns en park, Peace Arch monument, som gränsar till båda länderna.

– Den andra dagen vi sågs var det regnigt och dåligt väder.

LÄS MER (ENGLISH): Valentine love trumps travel ban

Nu var det dags för den stora frågan för Nader. En kanadensisk lokaltidning fångade det magiska ögonblicket.

– Jag hade köpt blommor och hade en ring i fickan. Jag frågade Donya om hon tänkt igenom om hon vill vara med mig. Sen gick jag ner på knä och friade. Och hon sa ja.

En kanadensisk lokaltidning fångade ögonblicket när Nader gick ner på knä och friade till Donya. Foto: Tom Zytaruk/The Now Newspaper

”Kanada såg vår kärlek”

Under dagarna som Nader och Donya sågs blev Donya stoppad och förhörd av gränspolisen i USA flera gånger. Den tredje gången stoppades hon av FBI enligt Nader. Bemötandet av människorna i Kanada blev en positiv överraskning för Nader.

– Alla var väldigt vänliga och engagerade i min och Donyas historia. Gränspolisen i Kanada var också väldigt schyssta – ryktet spred sig och alla önskade oss lycka till, säger han.

Donya reste från Portland i USA för att möta Nader vid gränsen. Här efter att ha svarat ja. Foto: Privat

Vill bo i Sverige

Nu vill Nader och Donya planera sitt bröllop och starta sitt liv tillsammans.

Om jag får visum till USA så kan vi planera bröllopet där. Vårt mål är att gifta oss. Var vi gifter oss får vi se. De på hotellet i Kanade ville gärna att vi skulle gifta oss där.

Var ska ni bo i framtiden?

– Vi vill leva och bo i Sverige. Det går inte att jämföra Sverige med andra länder. Den tryggheten som finns här går inte att uppleva någon annanstans, säger Nader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.