Foto: SVT

”Trustormannen” ska avtjäna sitt straff på anstalt i Göteborg

Publicerad

Den så kallade ”Trustormannen”, som är dömd till fyra år och nio månaders fängelse för grova ekobrott och våldtäkt, ska placeras på anstalten Skogome i hemorten Göteborg.

Den numera 52-årige mannen hade själv önskat att få sitta på en anstaltsplats i säkerhetsklass 3, men Kriminalvården anser att en klass 2-placering är lämplig. Det uppger nyhetsbyrån Siren.

Han ska nu placeras på Skogome i Göteborg.

Nyckelfigur i Trustorhärvan

Kriminalvårdens riksmottagning bedömer risken för hot och våld som låg från den dömde. Han har själv uppgett att han vill ägna sig åt språkstudier under fängelsetiden.

Skogomeanstalten är en sluten anstalt som ligger på Hisingen cirka tio kilometer utanför centrala Göteborg och är landets största anstalt för sexualbrottslingar. Där finns 166 platser i säkerhetsklass 2 och 20 platser i säkerhetsklass 3.

52-åringen var en av nyckelpersonerna i den så kallade Trustor-härvan, som rullades upp under slutet av 1990-talet. Han dömdes även 2008 för en förskingringshärva.

Säkerhetsklasser:

  • Säkerhetsklass 1: Den högsta säkerhetsklassen av slutna anstalter. Anstalter i säkerhetsklass 1 utrustas för att klara de mest riskfyllda intagna. Anstalterna Hall, Kumla och Saltvik har även så kallade säkerhetsavdelningar. De är speciellt anpassade för klienter som vi bedömer ha en särskilt hög risk för rymning eller fritagning.
  • Säkerhetsklass 2: Slutna anstalter med lägre säkerhetsnivå. Anstalter inom denna kategori kan ha olika grad och form av övervakning och kontroll. Vissa har mur och staket, vissa är renodlade behandlingsanstalter medan andra har ett blandat innehåll i verksamheten.
  • Säkerhetsklass 3: Anstalterna saknar direkta rymningshinder.

Källa: Kriminalvården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.