Foto: Tullverket

Tullen beslagtog kokain värt 120 miljoner i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Tullen beslagtog 150 kilo kokain i Göteborgs hamn den 15 april. Det beräknas ha ett värde på 120 miljoner kronor.

–  Vi misstänker att kokainet egentligen var avsett för narkotikamarknaden på kontinenten men att något gick snett, säger Marcus Carlsson, biträdande enhetschef Tullkrim väst, i ett pressmeddelande.

Hamnpersonalen i Hamburg upptäckte att en container var öppen och satte en tillfällig plombering på den, och skickade sedan vidare den till Sverige. I samma container hittade tulltjänstemän i Göteborgs hamn tre jutesäckar med totalt 150 kilo kokain.

– Den tillfälliga plomberingen i kombination med att frakten ursprungligen kom från Brasilien gjorde att vi fattade misstankar och inledde en kontroll, säger Marcus Carlsson i pressmeddelandet.

Försökte hämta narkotikan i Hamburg

Det var totalt sex containrar som kontrollerades. De innehöll granulat, små korn av gummi för industritillverkning. Mottagaren av lasten, ett företag i mellansverige, är inte misstänkta.

Enligt Tullverkets utredning ska smugglarna ha försökt hämta ut narkotikan i Hamburgs hamn men antagligen misslyckats. Just nu saknas både misstänkta och gripna i ärendet, men förundersökningen fortsätter.

I klippet nedan kan du se bilder från ett annat av tullens i Göteborgs mer uppmärksammade beslag – då mängder av cannabis hittades i marmorskivor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.