Såhär kan en opiumvallmo se ut. Foto: TT

Tullen upptäcke sex kilo opium i bil – polisen slog till mot fel adress

Publicerad

Efter att tullen upptäckt flera kilo opium i en bil vid en kontroll vid Öresundsbron lät de bilen åka vidare för att kunna gripa inblandade. När polisen skulle slå till mot misstänkta i en lägenhet visade det sig att de fått fel adress.

Vid en gränskontroll i januari vid Öresundsbron upptäckte tullen sex kilogram opium dolt i bagageutrymmet i en bil. Narkotikan byttes ut och bilen fick åka iväg, men nu under övervakning.

Bilen, där det satt fyra personer, reste först mot Stockholm, men vände sedan mot Göteborg. Personerna stannade i ett område utanför Göteborg och blev kontaktade av två okända personer. Tullverket bedömde att dessa två kunde vara mottagare av narkotikan och gjorde ett ingripande mot bilen. De fyra i bilen greps, men de två okända männen kom undan.

Polisen gick in i fel lägenhet

Tulltjänstemän såg att personerna försvann bort till ett lägenhetshus. En jouråklagare som tagit över ärendet och var ansvarig beslutade om att polisen skulle göra en husrannsakan. Utifrån den information som åklagare ska ha fått gav han klartecken till att gå in i en lägenhet på en specifik adress. Det visade sig att det var fel lägenhet. 

I lägenhet fanns en annan man som inte var inblandad i händelsen. Denna man anmälde senare misstaget till Justitieombudsmannen (JO). Nu skriver Åklagarmyndigheten i ett svar till JO i ärendet att: ”En pressad situation för en jouråklagare är en av förklaringarna till att polisen gjorde en husrannsakan på fel adress i jakten på misstänkta knarksmugglare, som bevakats sedan drygt sex kilo opium upptäckts i tullen.”

Jouråklagaren har själv gett sin syn på saken: ”Mot denna bakgrund var jag, då beslutet skulle fattas, helt hänvisad till tullens information, som i flera avseenden var bristfällig och fördröjd.”

Husrannsakan gick till på fel sätt

Jouråklagaren fattade även beslutet om husrannsakan på ett felaktigt sätt, enligt yttrandet till JO. Bedömningen är dock att det fanns grund i sak för ett beslut om en insats, utifrån den då aktuella informationen om att de misstänkta personerna tagit sin tillflykt till lägenheten.

Det framgår inte av Åklagarmyndighetens yttrande om de då okända männen gripits vid ett senare tillfälle eller inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer