Svinesund. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Tullen vid norska gränsen förstärks

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska gränsbevakningen mot Norge förstärks med tio personer. Tullpersonalen kommer till stor del att samarbeta med norsk tull i Svinesund och motverka narkotika – och köttsmuggling.

Totalt är det fem personer som ska rekryteras till gränsstationen vid Svinesund som ska arbeta med brottsbekämpning, något P4 Väst var först med att rapportera om.

Enligt chefen för Tullverkets brottsbekämpning i västra Sverige, Tony Magnusson, möjliggörs förstärkningen av en permanent satsning på Tullverket från regeringens sida på 110 miljoner kronor.

Fem nya tjänster för brottsbekämpning

Idag finns redan två på plats som håller på att utbildas, och ytterligare tre ska rekryteras.

Det finns också planer på att rekrytera fem personer för att arbeta med främst klarering.

– Klareringspersonalen arbetar med varor och transportmedel som passerar gränsen. Det handlar för deras del så gott som uteslutande om legala varor, säger Erika Karlsson, presskommunkatör vid Tullverket, i ett mejl till SVT Nyheter Väst.

Tullen: Kan hjälpa norska sidan

Totalt 22 personer ska rekryteras hos Tullverket för att syssla med brottsbekämpning och klarering, och totalt 120 tjänstemän ska rekryteras runtom i landet.

– Samarbetet vid gränsen innebär att de kan agera både som svenska och norska tulltjänstemän. Detta innebär att de kan komma att hjälpa till med vad som i stort sett är ett norskt problem, skriver Erika Karlsson.

Enligt Tony Magnusson förstärks Tullverket i Göteborg med 22 personer. En prioriterad fråga för Tullverket i stort är att stoppa införseln av vapen och narkotika.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.