Den 14-16 maj är tanken att Skövdebor och besökare ska kunna njuta av en tulpanfestival i Garpaparken. Men nu hoppas man att tulpanerna lugnar ner sig. Foto: SVT

Tulpanfestival i Skövde i fara

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av maj ska en tulpanfestival gå av stapeln i Skövde.

Men de varma graderna har lockat upp tulpanlökarna alldeles för tidigt.

– Vi styr inte över moder jord, säger Morgan Sjöberg som är stadens natur- och parkingenjör.

Den 14-16 maj är tanken att Skövdebor och besökare ska kunna njuta av en tulpanfestival i Garpaparken. Över 100 000 lökar planterades i höstas. Enligt planerna skulle de slå ut i all sin prakt lagom till festligheterna.

Det är en vandrande festival, som i år besöker Skövde för första gången.

Klimatkrisen

– Vi hoppas att det ska locka tusentals besökare, säger Morgan Sjöberg.

Men – man kan som bekant inte styra över väderleken.

Den varma temperaturen har nu lockat upp vissa tulpaner ur sina lökar – tre månader för tidigt.

”Svårt att koordinera ett datum”

Det är cirka 37 500 lökar som har tittat upp lite för långt.

– De har kommit lite längre än vad vi tänkt oss. Vi har haft övervakning över dem ett tag, och på vissa ställen så har lökarna kommit upp lite mer än vad vi vill, säger Morgan Sjöberg.

Har ni varit mycket oroliga över hur lökarna ska växa till sig?

– Ja, det är ju alltid svårt att koordinera ett särskilt datum. Ofta är mitten av maj en bra tidpunkt för tulpanblomning, säger Morgan Sjöberg.

Snö hämtas från ishall

Men nu har staden försökt råda bot på den tidiga blomningen – medelst snö. Cirka 10 centimeter snö har hämtats från ishallen i Billingehov, något Skaraborgs Allehanda var först med att rapportera om.

– Det är ju så man har gjort rent historiskt, man har använt snö och torv för att kontrollera när tulpaner ska blomma ut. Så nu fick vi använda det här igen. Vi har ju snö från ishallen, så vi valde att använda den.

Oroliga för regn

Morgan Sjöberg vill inte tro att tulpanfestivalen är hotad, men lite orolig är han om det kommer regn.

– Nu gäller det att hålla koll, och vi har ju snö att tillgå om det kommer att behövas. Vi hoppas kunna förskjuta det här ett par veckor till. Men vi har jättemycket koll på väderleksrapporten, säger Morgan Sjöberg.

– Vi är oroliga för att det kommer stora mängder regn, för då spolas snön bort. Och kommer det ut för mycket ur löken så att den vill blomma, ja då kan vi inte göra något. Då får vi bara låta naturen ha sin gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet