Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare. Foto: TT/Pressbild

Besöksnäringen kraschar – Väst beräknas förlora över 6 miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Från mitten av mars fram till och med midsommar riskerar 6,6 miljarder från utländsk turismkonsumtion falla bort till följd av coronakrisen, enligt en beräkning som Stockholms Handelskammare har gjort.

– Det är en hel bransch som förblöder framför våra ögon just nu, säger Stefan Westerberg.

I samband med coronautbrottet har det globala resandet i praktiken upphört. Det innebär att all konsumtion från utländska gäster, det som kallas turismexport, faller bort.

- En av Sveriges största exportnäringar befinner sig på en total ökenvandring som är omöjlig att förutse längden på och för varje dag som går blir situationen allt svårare, säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare.

Coronapandemin

Tusentals berörs

Besöksnäringen sysselsätter drygt 50 000 personer i hela regionen, och i Västra Götaland står utländska turister för cirka 45 procent av den totala besökskonsumtionen.

– Det är en hel bransch som förblöder framför våra ögon just nu, säger Stefan Westerberg.

7800 kronor – vardera

Med en enkel beräkning slår Stefan Westerberg fast att alla arbetsföra personer i Västra Götaland måste öka sin konsumtion av bland annat restaurangbesök, hotellnätter och shopping med 7800 kronor från befintliga nivåer fram tills midsommar för att täppa igen hålen som den utländska turismen kommer att lämna efter sig, något han menar att i nuläget verkar helt otänkbart.

– Det kan vara så att den inhemska turismen ökar på sikt, men just nu konsumerar alla mycket mindre än vanligt och många har blivit permitterade, blivit arbetslösa och alla omfattas ju av rekommendationen av social distansiering. Att svenskarna just nu skulle fördubbla sina turistvanor ser jag som osannolikt,  säger han.

”Regeringen insatser otillräckliga”

Stockholms Handelskammare menar att de insatser regeringen och samarbetspartierna vidtagit är positiva, men sammantaget otillräckliga.

– Det är bra att delar av vissa kostnader plockats bort, men det kommer tyvärr inte räcka eftersom vissa sektorer, exempelvis besöksnäringen, drabbats så enormt hårt. Det behövs en större beredskap i form av en kostnadsram på 400 miljarder kronor som specifikt dedikeras till att understödja företag och jobb med någon form av likviditetsstöd, säger Stefan Westerberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet