Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rasha Tirkawi och hennes son berättar i klippet ovan hur det känns att behöva flytta ut från Askim nästa sommar. Foto: SVT

Bostadscoacher hjälper nyanlända familjer att hitta eget boende

Uppdaterad
Publicerad

Efter flyktingkrisen fick runt 1300 nyanlända familjer tillfälliga hyreskontrakt av Göteborgs stad för de första fyra till fem åren i staden. Men nu kommer de behöva skaffa bostad på egen hand. Sedan i våras har kommunen två bostadscoacher som ska hjälpa de här familjerna.

I och med bosättningslagen, som började gälla 2016, är kommuner skyldiga att ordna en bostad till alla med uppehållstillstånd som har anvisats dit.

Bland annat erbjuds så kallade genomgångsbostäder, där hyresgäster får bo upp till fyra år, eller fem om det handlar om en barnfamilj. Under tiden ska man söka en permanent bostad på egen hand.

Har hjälpt 100 familjer

Jamila Said Musse hjälper nyanlända familjer med bostadssökandet.

För att stötta nyanlända familjer som snart ska flytta har Göteborgs stad anställd så kallade bostadscoacher. Hittills har de hjälpt ett 100-tal familjer att registrera sig på olika bosajter och visat hur de kan vara mer aktiva i jakten på en bostad genom att till exempel anmäla sig till olika privata hyresvärdar eller söka i kranskommunerna.

– Vi gör stor skillnad. Vissa visste inte ens att de kunde registrera på privata sajter. De skriver upp sig på Boplats och går och väntar bara. Men vi ser att dom får mer hopp i och med att vi hjälper dom, säger bostadscoachen Jamila Said Musse.

Rasha: ”Det är nåt som kväver mig såhär”

Rasha Tirkawi är från Syrien och bor i Göteborg sedan fyra år tillbaka. Hon berättar att det är en konstant stress att hon och familjen med tre barn måste flytta ut nästa sommar.

– Varje dag, när jag ser att mina barn är glada och simmar med de andra barnen i området och är glada, så är det nåt som kväver mig så här, säger hon och drar åt halsen.

I klippet ovan ser du Rasha och hennes son Naseh berätta om sina förhoppningar om att hitta ett nytt boende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer