2200 ungdomar plockar gör rent stränderna från skräp Foto: Privat Josefin Warg

Tusentals ungdomar rensar kusten ifrån skräp

Uppdaterad
Publicerad

På lördag börjar den stora städningen av Sveriges kust. Idrottens miljöorganisation Städa Sverige och tusentals ungdomar kommer att städa kusten hela vägen från Strömstad till Laholm.

Varje år gör Städa Sverige rent stränder på västkusten. I år städar de hela vägen från Strömstad till Laholm tillsammans med 90 idrottsföreningar.

– Det fina är att det här är ett miljöarbete på riktigt, där ett gemensamt engagemang för en bättre närmiljö och ett hållbart Sverige skapas. När andra pratar, arbetar idrottsungdomar för att tillsammans nå gemensamma mål, säger Mats Wesslén VD för Städa Sverige.

Genom finansiellt stöd från företag kan miljöorganisationen betala ut cirka 6000 kr per städuppdrag, pengar som i sin tur går till idrottsorganisationens kassa. Även kommunen är med och hämtar säckar med skräp för att sedan köra dem till återvinningsstationer.

Växer varje år

Under 2018 plockade 12 630 idrottsungdomar 812 ton skräp med Städa Sverige. I år kommer antalet deltagare i städningen att öka. Den 13 april sätter projektet igång första fasen av projektet med 2 200 deltagare.

– Situationen med skräp längs våra kuster blir tyvärr allt värre, såväl i fråga om havsburet som sådant som har kastats på stranden. Därför är kuststädningen nödvändig och vi höjer ambitionen i år igen, säger Mats Wesslén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.