Handlarrundan i Hedekas avslutas alltid med gemyt kring fikabordet. Foto: SVT

Skolbussen kör pensionärer på shoppingtur

Uppdaterad
Publicerad

Istället för att köra ut mat till äldre får de äldre komma till maten. Det konceptet används nu i bohuslänska Hedekas.

När skolskjutsen är klar för morgonen väntar nya uppdrag varje fredag i Hedekas. En turlista ligger och väntar hos den lokala lanthandeln – dit har personer från trakten ringt in med sin beställning. Men det är inte matkassar som ska köras ut, det är pensionärer som ska hämtas för en shoppingrunda.

Hålla liv i bygden

Från början var ”Handlarrundan”, som den kallas, en del av ett pilotprojekt finansierat av Tillväxtverket och Västra Götalandsregionen. Man ville förhindra samhället från att dö ut, och då var en av beståndsdelarna att kunna behålla den lokala livsmedelsbutiken.

Nu, två år efter start, har man fått lägga in en extra busstur.

– Det har faktiskt blivit en riktig upplyft för bygden, säger Ingrid Carlsson, trogen bussresenär som stiger på som nummer tre för dagen.

Kaffe och bulle väntar

Just den här fredagen är bussen halvfull, lite mindre folk än vanligt enligt chauffören Åsborn Berlin. Men det betyder å andra sidan att det finns gott om plats för matkassarna på vägen tillbaka.

Väl inne i matbutiken skingras resenärerna snabbt för att checka av sina shoppinglistor och sedan stråla samman för kaffe och bulle efter kassan.

Går på ett ut

För kommunen kostar den här satsningen lika mycket som om fyra personer skulle få sin matkasse levererad av hemtjänsten.

– De äldre får komma ut en dag i veckan, träffa sin bekanta och göra inköp och Munkedals kommun behöver göra mindre hemsändning. Så det kostar i en ända men sparar in i andra, säger Jan-Erik Larsson, Munkedals kommun.

Se hela TV-reportaget här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.