Två sedan tidigare avstängda chefer tvingas bort från sina chefsroller Foto: SVT/Montage

Två chefer på Göteborgs spårvägar tvingas bort

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs spårvägar har beslutat att peta två personer från sina chefsbefattningar. Det meddelade bolaget i ett pressmeddelande på torsdagen. Ett externt företag har utrett en lång rad anmälningar om missförhållanden på Göteborgs spårvägar den senaste tiden. Men fortfarande lägger det kommunala bolaget locket på om vad utredningen kommit fram till.

I somras kunde SVT avslöja hur en rad tips om jäv och vänskapskorruption inom Göteborgs spårvägar lämnats in till Göteborgs stads funktion för visselblåsare. Sedan dess har två chefer stängts av och på torsdagskvällen meddelade företaget att de cheferna inte kommer att fortsätta arbeta i sina nuvarande roller.

– Som chef på Göteborgs spårvägar förväntas man vara företagets ansikte utåt mot medborgarna och medarbetarna. Med det följer ett stort ansvar, och i de här fallen så känner vi inte att de har tagit det ansvaret, säger Nils-Gunnar Ernstson, tillförordnad VD på Göteborgs spårvägar.

Under en tid så har missförhållandena utretts av konsultbolaget KPMG, och nu har en rapport presenterats för företagsledningen. Men vad KPMG kommit fram till vill Göteborgs spårvägar inte berätta om.

– Vi har inte fått den skriftliga rapporten skickad till oss än, så du får vänta ett tag på den.

Göteborgs spårvägar uppger dock att rapporten nämner totalt tre chefer, varav två av dem alltså varit avstängda fram till idag. Enligt Nils-Gunnar Ernstson har Göteborgs spårvägar fått flera uppmaningar till åtgärder för att få bukt på problemen, bland annat att ”tydliggöra regelverk” inom en rad områden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot Göteborgs spårvägar

Mer i ämnet