Räddningspersonalen fick klättra upp till klippavsatsen för att hjälpa de skadade. Foto: Robert Betzehag

Två bergsklättrare skadade i olycka

Uppdaterad
Publicerad

En man och en kvinna ska ha skadats i samband med att de klättrat på Vinterberget i Svarteborg i Munkedal.

– Det har lossnat en sten från klippan som träffat de båda, säger insatsledare Mikael Gard.

Larmet kom 12:11 på lördagen. Klättrarna hade skadat sig och hamnat på en klippavsats.

– Det är 15 meter ovanför marken och vi håller på att få ned dem därifrån nu, säger Mikael Gard, insatsledare räddningtjänsten Bohuslän.

Mannen och kvinnan var båda uppe och klättrade när en sten lossnade från bergsväggen.

– Stenen orsakade skador och ett fall. De blev sedan delvis hängande i sina selar, säger Mikael Gard, insatsledare räddningtjänsten Bohuslän.

Vinschades upp i helikopter

Ambulanspersonal fick ta hjälp av rep för att klättra upp för att nå och hjälpa de skadade. Vid 14.45, drygt två timmar efter olyckan, hade en person firats ner av räddningstjänsten och förts till NÄL. Den andra personen, som var värre skadad fick tas med helikopter till Sahlgrenska.

– Personen fick surras fast vid bår och vinschades upp, säger Mikael Gard, insatsledare räddningtjänsten Bohuslän.

Allvarligt skadade

Enligt Sahlgrenska är det en kvinna i 50-årsåldern som togs med helikopter. Presstjänsten uppger att hennes tillstånd är allvarligt men stabilt.

Mannen, som även han är i 50-årsåldern, tog med ambulans till NÄL. Även hans tillstånd uppges vara allvarligt men stabilt.

Komplicerad räddningsinsats

Insatsledaren beskriver räddningsinsatsen som ovanlig och något som många inte upplever under ett helt yrkesliv.

– Det var ett komplicerat läge med tanke på var de befann sig, men vi tränar ju för att vara förberedda på sådant här när det händer.

Olyckan inträffade vid Vinterberget, som är ett känt område för klättrare utanför Dingle i Munkedals kommun. Skadeläget för de drabbade är i nuläget oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.