På måndagsförmiddagen kom domen mot de tre personer som stod åtalade för rånmordet på Hjalmar Brantingsplatsen i somras. Foto: TT

Två män döms till fängelse efter rånmord i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Det var i juli som en 18-årig man knivhöggs till döds i samband med ett rån på Hjalmar Brantingsplatsen.

Nu döms två män till fängelse för inblandning i rånmordet.

Starta klippet ovan för att höra åklagarens åsikt om domen.

Natten till den 17 juli satte sig en 18-årig man och hans vän på en bänk för att röka. De utsattes då för ett rån, och det slutade med att 18-åringen knivhöggs i hjärtat. Han avled senare på sjukhus. Två män och en kvinna greps i närheten av brottsplatsen. De åtalades sedan för mord, grovt rån och övergrepp i rättssak, grovt brott.

Två män döms till fängelse

En av de åtalade männen erkände under utredningen att han utdelade det dödande knivhugget, men menade att det hade skett av misstag, och att han enbart ville hota offret. På måndagsförmiddagen kom domen: En av männen döms för mord till fängelse i 16 år. Tingsrätten anser det vara bevisat att det inte rör sig om ett misstag, utan att knivhugget delats ut medvetet. Den andra åtalade mannen döms till fängelse i 5 år och tre månader, för bland annat grovt rån och stöld.

Åtalad kvinna frias helt

Den kvinna som stod åtalad frias helt från alla åtal. Tingsrätten gör bedömningen att hon har befunnit sig på mordplatsen, men menar att utredningen inte pekar på att hon skulle ha deltagit i de brott som de två männen nu döms för.

Dömda ska betala skadestånd till offer

Mannen som döms för mord ska utöver fängelsestraffet också betala skadestånd till den mördade 18-åringens anhöriga. De båda männen som dömts ska också betala skadestånd till 18-åringens vän, som utsattes för rånet och blev vittne till mordet på sin kompis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.