Åklagaren Sofia Karlsson berättar om den stora darknethärvan i Skaraborg. Foto: SVT

Sålde narkotika över hela världen från lägenheter i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Två personer åtalas nu för synnerligen grovt narkotikabrott från två lägenheter i Skövde och Halmstad. Männen ska ha sålt narkotika och läkemedel för 7,6 miljoner kronor på det så kallade darknet, en dold del av internet, i Sverige och runt om i världen.

– Hela rummet var mer eller mindre täckt av narkotikastoff, ett vitt pulver, säger kammaråklagare Sofia Karlsson.

Åtalet handlar om 7 676 knarkaffärer som skett från 2016 till 2020. Köparna har funnits i stora delar av Sverige – men alltså också i ett 20-tal andra länder, bland annat USA, Australien och Japan.

– Många köpare har också kunnat identifieras, säger kammaråklagare Sofia Karlsson vid Åklagarmyndigheten i Skövde under en presskonferens på onsdagen.

Upptäcktes av en slump

När polisen slog till mot lägenheten i Skövde i var det i ett helt annat ärende, då misstänkte polisen en mindre narkotikahantering på platsen. Men man möttes av vad som senare beskrivits som en smärre fabrik.

– Man hittar något helt annat, nämligen en större försäljningscentral, för narkotika och läkemedel. Den var uppenbart redan vid första anblicken ägnad för internetmarknaden, säger kammaråklagare Sofia Karlsson.

De två männen, i 25-årsåldern, har suttit häktade sedan i mars och de båda är tidigare ostraffade. Försäljningen har skett under olika alias på olika sajter på darknet och verksamheten beskrivs som mycket välorganiserad. Drogerna det handlar om är bland annat kokain, amfetamin, MDMA och cannabis.

Rättegången i Skaraborgs tingsrätt inleds den 23 oktober.

Hör åklagaren berätta mer och se bilder från beslagen i klippet ovan.

Vad är ”Darknet”?

Darknet är ett paraplybegrepp som beskriver delar av Internet som inte är avsedd för offentlig visning. Darknet är ofta förknippat med den krypterade delen av webben, där ip-adresser anonymiseras och användares aktiviteter är svåra att spåra. På Darknet äger ofta svarta affärer och annan olaglig handel rum. Betalningsmedel är ofta kryptovalutan bitcoin.

Källa: Wikipedia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.