Två misstänkta bomber har hittats i Vänersborg

Uppdaterad
Publicerad

På lördagsförmiddagen fick polisen larm om ett misstänkt föremål vid järnvägen i Vargön. Ett liknande föremål hittades på ungefär samma plats för en vecka sedan.

Det var förbipasserande som hittade det misstänkta föremålet och ringde polisen. De uppgav att det såg ut som någon typ av hemmagjord bomb.

Vid tiotiden på lördagsförmiddagen gjorde polisen en första undersökning av föremålet. Det låg vid en gångtunnel vid järnvägen, men polisen kunde inte bedöma huruvida det var en bomb eller inte.

Av säkerhetsskäl beslutade polisen därför att stoppa tågtrafiken på platsen strax efter klockan tio.

Tågstoppet kunde hävas

Polisen konsulterade nationella bombskyddet, NBS, som bedömde att föremålet inte var farligt för tågtrafiken. Tågstoppet hävdes därför strax före klockan 11. NBS tog hand om föremålet på plats strax före klockan två på lördagseftermiddagen.

– Ja, NBS har omhändertagit och oskadliggjort föremålet, säger Stefan Gustavsson, polisens presstalesperson.

Liknande föremål hittades i måndags

I måndags hittades ett föremål av samma typ på ungefär samma plats, uppger Stefan Gustavsson, polisens presstalesperson. Men det är fortfarande inte klarlagt om det föremålet var en bomb eller en attrapp.

– Det kommer att göras en analys av det som blev kvar när man sköt sönder det föremålet, säger Stefan Gustavsson.

Polisen arbetar efter teorin att samma person ligger bakom båda de här föremålen.

– Det kan vi ju inte utesluta, säger Stefan Gustavsson.

En förundersökning har inletts med rubriken försök till allmänfarlig ödeläggelse. Ingen person är gripen eller misstänkt i nuläget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer