Lilleby camping avspärrad efter bombattentat. Foto: SVT

Två tidigare misstänkta för bombattentat släppta

Nu bekräftar advokaterna. De två personer som i förra veckan kopplades till bombdåden i Göteborg har släppts. Men det är oklart om de fortfarande är misstänkta.

SVT Nyheter Väst har tidigare rapporterat om ett bombattentat utanför Syndikalisternas lokal i Göteborg i november förra året. Senare sprängdes även en bomb vid ett flyktingboende i januari i år, där en person skadades. Och sedan hittades ytterligare en bomb vid Lillleby Camping i början av februari. Den hade dock inte detonerat.

– Det som är gemensamt för händelserna är att det i alla fallen handlar om skarpa sprängladdningar som har placerats ut. Vi kan inte utesluta att det finns ett samband, sa åklagaren Mats Ljungqvist, kammaråklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, om utredningen tidigare.

Tre omhäktades

Under onsdagen förra veckan begärde åklagaren Mats Ljungqvist förlängd häktningstid för de tre män som sedan tidigare sitter häktade misstänkta för dåden. Alla med kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

Två misstänkta släppta

Förra veckan kunde ytterliggare två misstänkta personer kopplas till dåden. Efter förhören så sa Jan Steneby att utsikterna såg goda ut att hans klient skulle släppas.

– Han svarade väldigt bra i polisförhören och det finns ingenting graverande för honom. Jag räknar med att han kommer släppas, sa han till SVT Nyheter Väst och bekräftade på onsdagskvällen att hans klient var släppt.

Nu bekräftar också den andra personens försvarsadvokat till GP att hennes klient är släppt.

– Ja, han är släppt, säger advokat Marianne Andersson till tidningen.

Om de fortfarande är misstänkta för dåden är ännu oklart.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sprängladdningar i Göteborg

Mer i ämnet