Två personer gick genom isen vid Östebosjön i Mellerud. Foto: Google earth/SVT

Skridskoåkare gick genom isen – hittad död

Uppdaterad
Publicerad

Två personer gick på lördagseftermiddagen genom isen på en sjö i Melleruds kommun. Efter flera timmars sökande hittades en man död i vattnet.

– Det var som vi befarade, säger polisens vakthavande befäl Morten Gunneng.

Larmet kom vid 13.40 på lördagen. En man och en kvinna som var ute och åkte skridskor hade då gått genom isen, varav kvinnan lyckats ta sig upp.

– Kvinnan har tagit sig till en stuga för att be om hjälp. Mannen var då fortfarande i vattnet, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

Två personer gick genom isen vid Östebosjön i Mellerud. Foto: Google earth/SVT

Olyckan ska ha skett i ett vattendrag i närheten av Köpmannebro. Vid 14.40 var vaken i sjön lokaliserad och dykare hade börjat leta efter den försvunna mannen.

– Räddningstjänsten har sett skridskospår som går ner i vaken, men inte några som går från vaken, konstaterade Thomas Fuxborg.

Vittne: ”Det var två centimeter is”

En boende i området som själv har varit ute och åkt skridskor under dagen berättar att just där paret gick igenom isen är det väldigt strömt.

– Vi som bor här vet att där åker man inte skridskor. På andra sidan halvön här är det tio centimeter is. Det var två centimeter is där de gick igenom.

Hittades död

Efter flera timmars sökande hittades mannen livlös av dykare i vattnet.

– Det är tragiskt, för det är en olyckshändelse, säger polisens vakthavande befäl Morten Gunneng, och berättar att mannens anhöriga är underrättade.

Kvinnan som också gick genom isen ska ha förts från platsen i ambulans.

– Hon har förts till sjukhus, kraftigt nedkyld men talbar, säger Thomas Fuxborg.

Så ska du göra om du går genom isen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.