Foto: Dino Burazer/SVT DesignVisa alla (4)
Visa alla (4)

Flera personer träffade av blixten

Publicerad

Åskovädret i västra Sverige skapar stora problem. Flera personer har förts till sjukhus, bostäder svämmar över och tågtrafiken står still. Nästan 10.000 hushåll vad vid 18-tiden utan el.

I dagens oväder har flera personer skadats och många har omfattande problem med översvämmningar och i vissa fall bränder. Dessutom står tågen still på flera sträckor.

Två personer har fått föras till sjukhus efter ett blixtnedslag i ett bostadshus i närheten av Sandared i Borås kommun. Larmet inkom vid 14-tiden.

–  Blixtnedslaget gick in i en villa och det har antagligen gått via telefonjacket till en säng som började brinna, säger Mats Hermansson räddningsledare Södra Älvsborgs räddningtjänst till SVT Västnytt.

– Ägarna bar ut madrassen och stängde till rummet, stängde alla fönseter som stod öppna, så de handlade helt rätt. Det var när de bar ut madrassen som de fick rök i sig.

– Det krävs renovering av huset för det har blivit rökskadad annars är det intakt, säger Mats Hermansson.

Fler skadade på andra håll

Vid 15-tiden fick enligt SOS-alarm en person föras till sjukhus efter att en blixt träffat två personer i Åmål, när den slog ner i ett elskåp.

– Det var ett åsknedslag i Tösse söder om Åmål. Blixten har slagit ner i skogen och följt backen in i ett uthus och sedan in i villan. Det har slagit sönder hela elsystemet och det uppstod en liten brand i skogen men ingenting i villan, säger Tommy Kihlberg, insatsledare räddningtjänsten i Åmål till SVT Västnytt.

Det är en pappa i 65-årsåldern och hans son i 30-årsåldern som träffats. Pappan mår lite bättre än sonen, som enligt polisen fått en hörselskada och tappat minnet.

Enligt polisen ska blixtnedslaget ha orsakat ett hål i marken.

Översvämmning på hotell

På hotell Edvard i Lidköping rinner det vatten in i lobbyn och det rapporteras även om andra översvämningar och bränder, bland annat i Bollebygd, där ett hus fattat eld. Tidigare i eftermiddag kom också ett larm om blixtnedslag i en högspänningstransformator i Svenljunga.

Problem i tågtrafiken

Åskovädret ställer även till med problem i tågtrafiken i sydvästra Sverige. På sträckan Limmared-Borås är det stopp sedan ett väderrelaterat elfel uppstått, enligt Trafikverket.

Även mellan Lidköping och Mariestad står trafiken stilla sedan flera träd fallit ned över spåren. I båda fallen beräknas tågen rulla som vanligt framåt kvällen. Också trafiken mellan Ängelholm och Båstad drabbades av störningar sedan blixten slagit ned vid ett ställverk.

Många utan el

9.700 av Eons kunder i Småland är utan el efter ovädret. 7.700 av hushållen ligger på Höglandet, som drabbats värst. 2.000 hushåll i Jönköpings kommun är också strömlösa. Först vid 20-tiden beräknas elen vara tillbaka hos de första hushållen.

– Ovädret håller på att dra bort från länet nu, säger Fredrik Björnberg, brandingenjör vid Räddningstjänsten i Jönköping.

Här kan du själv följa åskovädret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer