Så ger tvångsgifte kriminella klaner i Göteborg mer makt

Publicerad

I en ny rapport framkommer att kriminella klaner i Göteborg ordnar tvångsäktenskap mellan släkter för att utöka sitt territorium och stärka sin påverkan.

Jeanette Stål på stadsledningskontoret har lett arbetet med studien och blev själv överraskad.

– Uppgifterna kommer från myndighetspersoner som jobbar med den här problematiken och som är säkra på sin sak, säger hon.

Rapporten, som först uppmärksammades av Dagens Nyheter, är ett resultat av kommunstyrelsens beslut förra året att utreda sambandet mellan hedersrelaterat våld i Göteborg och förtryck, klaner, radikalisering, extremism och gängkriminalitet.

Att det finns sådana samband är tveklöst, enligt Jeanette Stål, som lett arbetet med rapporten.

– Ja, den här studien visar att det finns en rad sådana samband både på individ- och gruppnivå. Det finns forskning som belägger det, säger hon till SVT Nyheter Väst.

Sammanställning

Studien består till stor del av intervjuer med myndighetspersoner och forskare, och kan ses som en sammanställning av den kunskap som finns på området idag.

– Det som överraskade mig mest var just uppgiften om att tvångsäktenskap används som metod för att utöka ett kriminellt nätverks territorium. Det är givetvis allvarligt, säger Jeanette Stål.

Flertal fall

Det ska röra sig om ett flertal fall, men i rapporten finns inga siffror som visar hur vanligt detta är.

– Vi hade inte den typen av diskussioner, säger Jeanette Stål.

I studien hänvisas både till polisen i Göteborg och till socialtjänsten. Myndigheterna har en likartad bild.

Enligt polisen förekommer det att släktbaserade kriminella nätverk, klaner, arrangerar äktenskap ”i syfte att stärka nätverket”. Och socialtjänsten styrker bilden. Tvångsgifte ses som en metod för att vinna fördelar i den kriminella världen.

I klippet ovan kan du höra Jeanette Stål resonera kring rapporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.