Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
1700-talsprofilerna Pontus och Ola har fortsatt med träffarna på gamla Svinesundsbron trots att restriktionerna är borta. Foto: SVT/Rebecka Adin

Tvillingarna fortsätter pandemiträffarna på Svinesundsbron – men nu får de kramas

Uppdaterad
Publicerad

Det tog två år och de blev rikskändisar på kuppen. Nu har livet återvänt till tvillingarna på bron och de kan umgås normalt igen. Men det händer allt fortfarande att Pontus och Ola Berglund stämmer träff på bron.

– Pontus och Ola? Självklart känner jag till dem. De är ju lokala kändisar, säger Jaana Eriksson som har en restaurang vid Svinesundsbron.

Tvillingarna Berglund blev rikskända i både Sverige och Norge när de i april 2020 firade sin 72-års dag med kaffe och tårta mitt på Svinesundsbron. Några paket delades inte ut och var och en fick ta med sig sitt eget kaffe eftersom kontakt över gränslinjen var förbjuden. Pontus lever sitt liv i skogarna öster om Hogdal och Ola i norska Halden, men de har daglig kontakt.

Coronaviruset i Västsverige

– Jo. Och vi träffas ofta, säger Pontus och Ola håller med. Det gör de nästan alltid, håller med varandra.

– Vi är väldigt lika, konstaterar Pontus. Ja, det är vi, säger Ola.

Fascination för 1700-talet

De delar dessutom ett brinnande intresse för 1700-talet. Båda har elegant uppsydda 1700-tals kläder och de är aktiva i teaterlivet i Halden, särskilt när det vankas pjäser med tema från favoritårhundradet. Och det gör det ju ofta eftersom Halden domineras av Fredrikstens fästning med sin dramatiska 1700-talshistoria.

– Där låg skyttegraven där Karl XII blev skjuten, säger Pontus och pekar bort mot de yttre befästningsverken.

– Ja det gör den, konstaterar Ola.

Lokalkändisar i Norge och Sverige

De älskar att väcka uppmärksamhet i staden genom att spankulera kring i sina utstyrslar, eller ta en kopp kaffe på något av Halden caféer, bara för att se reaktionen.

– Var det ni som sköt kungen?, frågar en förbipasserande.

Nej, men de har sina teorier, och Pontus är övertygad om att det inte var en norrman som sköt.

– Men det vill man inte höra här i Halden, noterar Pontus. Här vill man tro att det var en norsk kula som ändade inkräktarens liv.

– Precis så är det, konstaterar Ola och håller med. Precis som de brukar göra.

När ”brotvillingarna” Pontus och Ola ses iklär de sig gärna 1700-tals kläder. De delar fascinationen för den tidsepoken. Foto: SVT/Rebecka Adin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet