Kyrkornas värmestuga har länge upplevt att behovet av ett akutboende för hemlösa är stort i Uddevalla. Foto: SVT/Hasse Holmberg TT

Uddevalla får nytt akutboende för hemlösa

Publicerad

I flera år har församlingarna i Uddevalla önskat ett akutboende för hemlösa. Nu blir det verklighet. Från nästa vecka kommer det nyöppnade Noras hus att tas i bruk.

– Det är fantastiskt, helt otroligt, säger verksamhetschefen Karin Molander.

Det är Uddevalla pastorat som kommer att driva boendet, med hjälp av pengar från Uddevalla kommun. Boendet har fem rum, som går att ”boka” en natt i taget för den som är över arton år och saknar en trygg plats att sova på.

Behovet är tydligt, enligt Karin Molander.

– Vår bedömning är att det kommer att vara fullt. Vi vet att behovet finns. Jag känner till sex, sju personer som sover utomhus i kväll till exempel, säger hon. 

Inga droger på boendet

Under natten kommer det finnas två personer på plats på boendet, och dagen efter kommer dagpersonal att följa upp de personer som kommit till boendet och slussa dem vidare till annan hjälp om det är möjligt.

Ambitionen är att skapa en trygg och drogfri miljö som ska kännas säker att sova i. Att kontrollera om någon har narkotika i blodet är dock inte lätt för en ideell organisation utan vare sig laglig eller praktisk möjlighet att genomföra prover.

– Vi får växa med uppgiften och försöka vara kloka och bedöma från ärende till ärende. Missbrukar någon förtroendet, då kanske man får gå ut genom porten och inte få sin sovplats. Det är också en sak vi får växa med, säger Karin Molander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.