Uddevalla satsar på digital snöröjning för att minska misstagen

Publicerad

Tidigare var det papperskartor som gällde, men från och med den här vintern ska snöröjningen i Uddevalla ske digitalt. Det vill säga att snöröjarna i realtid kan se vilka gator som skottats och vilka som är kvar att fixa.

– De första reaktionerna är att de redan älskar systemet och det är fantastiskt roligt, säger Fredrik Stengavel, gatu- och parkdriftchef på Uddevalla kommun.

Det är ett 40-tal fordon som tar hand om 35 mil väg och cykelbanor i Uddevalla kommun. Varje förare har den nya digitala kartan i mobilen i sitt fordon och de kan då i realtid se vilka vägar som plogats och vilka som är kvar att ta hand om.

– Tidigare var varje förare tvungna att komma in och hämta papperskartor eller hålla telefonkontakt med varandra, säger Fredrik Stengavel, gatu- och parkdriftchef på Uddevalla kommun.

Klagomål

Det går också att gå tillbaka i tiden och se hur och var en speciell förare har kört, vilket kan vara bra

Fredrik Stengavel, gatu- och parkdriftchef på Uddevalla kommun, hoppas att det nya sättet att röja snö på ska bli mera effektivt och gå snabbare. Foto: SVT

vid till exempel klagomål om fortkörning eller annat.

– Om en buss står stilla i snön kan vi se vilken förare som är närmast för att hjälpa till, säger han.

Orsaken till att de inte har infört det här tidigare, trots att telefoner med karttjänst funnits ett tag, är enligt Fredrik Stengavel för att det är först nu som systemet är så pass bra och pålitligt.

– Jag tror att de flesta kommuner som har hand om snöröjningen går mot mera digitala lösningar som det här.

Kostnaden för det hela är enligt honom runt 8 000 kronor per år.

Även till gräsklippning

Förhoppningen är att det mer effektiva systemet ska göra att det går snabbare att röja stadens gator från snö. Men, det finns också fler tankar på hur det nya systemet ska kunna användas.

– Vi hoppas kunna fortsätta nyttja det på sommaren för gräsklippning och bevattningssystem, så vi lätt kan se när vi vattnar våra blommor. Så det finns utvecklingsmöjligheter.

Se i klippet hur den digitala snöröjningen går till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.