Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör undersköterskan Cecilia Borsand om varför hon och kollegorna på Östras förlossning kräver extra betalt. Foto: Julia Kero/SVT

Extrapengar till barnmorskor – undersköterskor blir utan: ”Känner oss betydelselösa”

Uppdaterad
Publicerad

På Östra sjukhusets förlossningsavdelning 308 råder en ansträngd situation med många covidsjuka födande och kort om personal. Nu kräver undersköterskorna extra kompensation – vilket barnmorskorna redan får.

– Det är otroligt dåligt när vi går in och riskerar vår hälsa. Vi känner oss osynliga, säger undersköterskan Cecilia Borsand, som själv insjuknat i covid-19.

På en anslagstavla på förlossningsavdelning 308 vid Östra sjukhuset hänger sedan två veckor tillbaka ett upprop, riktad till cheferna, som just nu har runt femtio underskrifter. Där beskriver undersköterskorna på avdelningen hur de upplever situationen, och varför de också i perioder, precis som barnmorskorna, borde få en extra ersättning när de exempelvis tar pass för att fylla luckor i schemat. Men än så länge har de inte fått något gehör.

– Vi känner oss besvikna, vi hade nog i den här frustrationen en förhoppning om att ledningen, cheferna, skulle se vår insats och premiera oss och kompensera oss, som barnmorskorna har kompenserats, säger Cecilia Borsand, som vid intervjutillfället satt i hemmakarantän, då hon själv insjuknat i covid.  

”Känner oss betydelselösa”

På bland annat neonatalavdelningen får undersköterskor under januari en extra ersättning när de går in och fyller luckor akut. Och Cecilia Borsand menar att det finns fler exempel på undersköterskor som fått bonusar. 

– Så pengar finns ju. Vi känner oss betydelselösa, inte lika viktiga. Det skapar en ledsamhet och man tappar mycket arbetsglädje.

300 procent i påslag runt jul

Barnmorskorna på den aktuella förlossningsavdelningen på Östra sjukhuset fick 300 procent i övertidsersättning vid extrapass runt jul och nyår. Men i dagsläget finns inga planer på att även undersköterskorna ska få ta del av liknande lönepåslag. I stället satsas det på att rekrytera fler undersköterskor till verksamheten.

– Det är ett beslut som är taget högre upp i organisationen. Rekryteringen pågår just nu och vi ser ett stort intresse, vilket är glädjande. Och utifrån att vi kommer att skapa en bättre arbetsmiljö och en god bemanning är det inte aktuellt med ersättning vid extrapass för undersköterskorna, säger Kajsa Caderoth, vårdenhetschef på förlossningen vid Östra sjukhuset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet