Foto: Hanna Nyberg

Ung man knivskuren till döds i Göteborg – tre anhållna

Uppdaterad
Publicerad

En 18-årig man blev i natt knivskuren till döds vid Hjalmar Brantingsplatsen i Göteborg. Det var i samband med ett rån som mannen blev knivskuren, som senare avled på sjukhus av sina skador. Två män och en 17-årig flicka har nu anhållits misstänkta för mordet.

Vid tvåtiden natten till onsdagen blev två unga män i Göteborg under knivhot rånade på sina mobiltelefoner, en guldkedja och en väska, när de var ute och promenerade. Men situationen urartade, och en av de tre rånarna knivhögg det ena rånoffret. 18-åringen fördes till sjukhus, men tidigt på morgonen kom beskedet från sjukhuset att hans liv inte gick att rädda.

18-åringens kompis klarade sig utan skador. Med hjälp av hans vittnesmål kunde polisen spåra och gripa två män i 20-årsåldern och en 17-årig flicka. De befann sig då i Kvillebäcken, inte långt från platsen, där de uppenbarligen hade försökt gömma sig. De misstänkta hade större delen av stöldgodset på sig, medan väskan hittades slängd nära platsen. Även kniven har hittats.

Knivvåldet

De två männen och flickan är nu anhållna på sannolika skäl misstänkta för mord samt grovt rån. Båda männen är dömda sedan tidigare, men kvinnan är ostraffad.

– De misstänkta kommer att höras ytterligare under morgondagen, säger Anna Göransson, polisens presstalesperson i Väst.

Vad kan du säga om bevisläget?

– Jag kan inte säga så mycket om det. Men det handlar om vittnesuppgifter från platsen, säger Anna Göransson.

”Känns fruktansvärt onödigt”

Enligt polisen finns ingenting som tyder på att gärningspersonerna och offren kände varandra sedan tidigare. Varför rånarna attackerade med kniv är oklart. Polisens presstalesperson Thomas Fuxborg berättar för SVT att den andra målsäganden, som klarade sig oskadd, på tisdag förmiddag fortfarande befinner sig hos polisen.

– Han mår fruktansvärt dåligt, säger Thomas Fuxborg.

Han konstaterar att det är mycket ovanligt att ett rån urartar till brutalt våld.

– Tillhyggen som knivar används för att hota med – det är det vanligaste. Att någon blir skadad, och framför allt såhär allvarligt, är väldigt ovanligt. Det känns fruktansvärt onödigt att en 18-årig kille ska tvingas sätta livet till för en sådan här incident.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivvåldet

Mer i ämnet