Foto: TT / SVT

Ung man åtalas för sexualbrott mot tre flickor

Publicerad

Tre flickor ska ha blivit utsatta för flera olika sexualbrott av en ung man i Vänersborg. Under de tre och ett halvt år som brotten ska ha ägt rum ska flickorna, åtminstone inledningsvis, ha varit under 15 år. Mannen misstänks bland annat för att ha våldtagit en av flickorna i en kyrka.

Från januari 2014 till augusti 2017 ska tre flickor ha blivit utsatta för en rad sexualbrott av mannen som är i 20-årsåldern. På tisdagen väcktes åtal mot mannen som är misstänkt för våldtäkt mot barn, misshandel, sexuellt ofredande och grovt utnyttjande av barn för sexuell posering.

– Målsägarna och den misstänkte har känt varandra under en längre tid. Vi har teknisk bevisning i form av sparade konversationer mellan parterna och det finns även vittnesuppgifter och förhör som stöd för åtalet, säger kammaråklagare och förundersökningsledare Emelie Beillon i ett pressmeddelande.

Övergrepp i kyrka

Enligt stämningsansökan ska en av flickorna vid tre tillfällen under början av 2016 utsatts för handlingar som rubriceras som våldtäkt av barn. Två av övergreppen ska ha skett i en kyrka.

Alla tre flickor har vid upprepade tillfällen utsatts för slag med hand eller tillhygge på ett sätt som åklagaren anser är misshandel och sexuellt ofredande. Detta ska även, vid två tillfälle, ha spelats in och rubriceras i åtalet som grovt utnyttjande av barn för sexuell posering.

– Det är ett hänsynslöst utnyttjande av målsäganden, säger kammaråklager Emelie Beillon till SVT Nyheter Väst.

Medger vissa detaljer

Med hänvisning till de inblandades unga ålder vill hon inte gå närmare in på hur de olika personerna känner varandra mer än att de har varit aktiva i en församling i området.

Mannen har varit häktad sedan i mitten av november. Han förnekar brott i samtliga åtalspunkter.

– Han förnekar brotten som han är åtalad för, men i vissa delar vidgår han att saker har hänt. Sedan får tingsrätten bedöma om det är brottsligt eller inte, säger Emelie Beillon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer