Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Moa Hanseblad är marknadsansvarig och Linnéa Olsson ekonomiansvarig i det gemensamma företaget Normal, som de driver tillsammans med två klasskamrater. Foto: SVT

Vill se normala kroppar i målarböcker för barn

Uppdaterad
Publicerad

De tyckte att figurerna i de målarböcker som finns för barn visar upp alltför snäva kroppsideal. Så Moa Hanseblad och Linnéa Olsson skapade en normkritisk målarbok. De första 350 exemplaren är redan slutsålda.

I klippet hör du Moa Hanseblad och Linnéa Olsson berätta om arbetet med den nya målarboken.

Idén till målarboken föddes i somras när Moa Hanseblad satt och målade med sina yngre kusiner.

– Det var smala midjor, de skulle vara långa och de skulle ha stora ögon. De var väldigt docklika, och ingen ser ut så, säger Moa Hanseblad.

Många påverkas av ideal

Tillsammans med Linnéa Olsson och två andra klasskamrater har hon sedan i höstas drivit företaget Normal. Det är ett UF-företag som de ägnar sig åt under särskilda lektioner, men vissa veckor blir det väldigt mycket jobb för de fyra gymnasieeleverna.

I arbetet med att ta fram målarboken skickade de ut en enkät som vände sig till småbarnsföräldrar. De skissade på hur de ville att bilderna skulle se ut, och fick sen hjälp av en illustratör för att färdigställa boken.

– Nästan 90 procent av de vi frågade kände sig påverkade av alla ideal som finns. Och det kan ha att göra med leksaker som de lekte med när de var små. Det är inte alltid Instagram och sociala medier och så, det kan börja tidigare, säger Moa Hanseblad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer