Nästan en tredjedel av alla ungdomar med NPF uppger att de blivit mobbade på nätet eller via mobilen. Foto: SVT

Unga med ADHD utsätts oftare för mobbning på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Unga med neuro-psykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, har oftare negativa upplevelser på internet än andra. Det visar en undersökning som är den första av sitt slag.

Undersökningen har gjorts av Statens medieråd och riksförbundet Attention, som är en intresseorganisation för personer med NPF.

Den visar att nästan en tredjedel av alla ungdomar som har bland annat adhd och autism uppger att de blivit mobbade på nätet eller via mobilen. Bland andra ungdomar är siffran bara tolv procent.

Vill skapa dialog

Därför bjöd Attention in till föreläsningar i Göteborg under onsdagen. Syftet var att sprida information om projektet Nätkoll som är till för att ungdomar ska känna sig tryggare på nätet. Det är också ett forum för föräldrar.

– Vi vill skapa en dialog mellan föräldrar. Många går och oroar sig utan att tala ut om det. Här kan föräldrarna bilda ett nätverk med varandra för att byta idéer, strategier, tips och funderingar, säger Elliot Astor Dahl, föreläsare för Attention.

Tess Burns är 19 år och har autism och ADHD-diagnos. För henne har det tidigare varit svårt sätta gränser på internet.

– Jag har stött på många äldre män som bett mig skicka bilder. När jag var yngre hade jag svårt att säga nej. Det var tufft, säger hon.

Finns även positiva upplevelser

Inom projektet ryms också information om positiva upplevelser med internet.

Tess Burns har varit med och gjort en film som handlar om att det kan vara många intryck att ta in i skolan men att dataspel kan hjälpa till med återhämtningen.

– Jag har väldigt många vänner som jag träffat via nätet. Man lär sig mycket. Jag har aldrig varit någon som gillat böcker i skolan utan föredragit att läsa på nätet, säger Tess Burns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.