Foto: SVT

Ungdomar får betalt för att umgås

Uppdaterad
Publicerad

Svenljunga kommun såg att grupperingarna växte i samhället. Nu testar de ett alldeles nytt sätt att skapa integration: att betala ungdomar från olika länder för att umgås med varandra.

– Det är sorgligt att de ska behöva betala för vi har ju gjort roliga saker också, det har inte varit stenhårt arbete eller så, säger Magdalena Hautala.

Hon får 50 kronor i timmen för att umgås med invandrare när Svenljunga kommun skapar integration med 50 ungdomar i åldrarna 14 och 15 år, födda i Sverige och utomlands.

Får ett Lisebergsbesök

I tre veckor har den första gruppen nu lärt sig om demokrati, jämställdhet och välfärd. Nu lär de sig om allemansrätten. De som fortfarande är asylsökande får dock ingen lön, eftersom det inte gick att ordna arbetstillstånd. Istället får de sin ersättning i form av ett Lisebergsbesök.

– Man kan vända på saker och ting men vi ser det som att de här ungdomarna gör ett väldigt viktigt arbete i att lära ut om sina kulturer och få en ökad förståelse för varandra, säger projektledaren Kristina Sunebrand.

– Ersättning är ändå någonting bra att locka med.

Lånar ut kanoter

Svenljunga scoutkår lånar ut kanoter. De allra flesta har aldrig suttit i en kanot och kanoterna gungar betänkligt i vattnet när de puttas ut från land. På andra sidan Kvarnsjön i Revesjö i Svenljunga kommun har scoutkåren en liten scoutstuga där ungdomarna ska få lära sig samarbeta i och med naturen.

”Vet ni var man får gå i naturen”, frågar en scoutledare. Det vet ingen.

Lön eller inte, projektet tycks vara lyckat. Aian Houseen från Somalia har varit i Sverige i tre år och hon har lärt sig mycket, både om det svenska samhället och om dem som är födda här.  För tre veckor sedan hade hon bara två vänner från Sverige. Nu har hon fem.

– Jag var inte rädd. Jag tycker att det är bra för att bryr sig om att någon från något annat land. Alla är lika, säger Aian Houseen.

Förstår varandra

Magdalena Hautala håller med.

– Jag trodde att det skulle vara svårare att få kontakt och så men jag har upptäckt att vi är ungdomar och vi dras ändå till samma saker och skrattar åt samma saker, säger hon.

– Man förstår lätt varandra även om man kommer från olika kulturer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.