Forskare i USA har hittat skadliga halter av farligt ämne i vätskor för e-cigaretter.

Färre unga använder alkohol och hasch – ser ändå mindre risker med narkotika

Publicerad

Bland ungdomar i Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla dricker allt färre alkohol, färre testar narkotika och färre röker. Det visar en ny drogvaneundersökning. Däremot ser allt fler mindre risk med användning av marijuana och hasch.

Det är Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning som i samarbete med kommuner och Västra Götalandsregionen gjort en ny drogvaneundersökning bland niondeklassare och elever i årskurs två på gymnasiet.

Undersökning gjordes också 2016 och 2013. Under torsdagen presenterade Trollhättan, Vänersborg, Lilla Edet och Uddevalla resultaten för sina kommuner.

Det viktigaste vi fått fram är att alkoholanvändningen, rökningen och narkotikabruket minskar, säger Sara Gunnarsson Forsberg, drogförebyggande samordnare Vänersborg kommun.

– Jag ser det som jättepositivt att vårt förebyggande arbete har fungerat på sikt.

Rökning minskar

I Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla har antalet elever som röker minskat kraftigt mellan 2013 och 2019 bland elever i årskurs två på gymnasiet.

I Trollhättan har minskningen varit störst, från 34 procent 2013 till 14 procent 2017. I Lilla Edet är bilden mer komplex, efter att ha minskat kraftigt, så har både rökning och alkoholkonsumtion ökat igen. När det kommer till niondeklassare är användandet lägre på alla punkter, men utvecklingen har också varit mer statisk.

Snusandet har ökat bland elever

Något som istället har ökat generellt sett är snusandet. I Uddevalla har antalet snusande elever i årskurs två på gymnasiet gått från 11 procent 2013 till 21 procent 2019.

– Snusningen ökar. Tobaksindustrin är medveten om allmänhetens kunskap om att rökningen är skadlig och industrin har jobbat med snuset under flera år för att inte lukta så mycket, att ta fram nya smaker och göra nya former på dosorna för att locka till sig tjejer.

– Vi har märkt av på plats att fler unga snusar och speciellt unga tjejer.

Färre unga ser risker med marijuana

Bland samtliga elever i undersökningen har nio av tio inte testat narkotika. Sedan 2013 har det också blivit något färre procentuellt som testat.

Antalet elever i årskurs två på gymnasiet som någon gång testat narkotika har minskat procentuellt i alla fyra kommuner mellan 2013 och 2019, men däremot så har antalet elever som testat i årskurs nio i grundskolan istället ökat i tre av fyra kommuner.

– Narkotikan överraskade oss lite och vi blev förvånade att den minskar på gymnasiet, säger Sara Gunnarsson Forsberg.

Oroväckande

Samtidigt som användandet av narkotika minskar ser färre och färre risker med användning av marijuana och hasch. Över hälften av alla elever ser numera ingen eller en liten risk med att ha testat en eller två gånger.

– Det är oroväckande och vi ser att det hänt någonting. Det är någonting som skrämmer mig, men jag är glad att den andelen inte har provat.

Finns det vetenskapligt belägg för att det skulle kunna vara skadligt att testa en eller två gånger, det som ni driver?

– Ja, det finns det, vi lutar oss på fakta.

Vissa kritiker menar att det handlar om skrämselpropaganda med motsatt effekt, hur ser du på det?

– Vi kör inte med skrämselpropaganda, vi berättar fakta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.