Till höger: Håkan Lösnitz (SD) & Tina Farasti Foto: Privat

Ungdomar utmanar lokalpolitiker i Göteborg

Publicerad

En grupp ungdomar bestående av sex 16-åriga tjejer och killar från Hisingen har fått i uppdrag av Göteborgs kommun att skapa en mötesplats mellan ungdomar och politiker. Syftet är att utbyta perspektiv och lära sig av varandra.

Under tre veckors tid har ungdomarna jobbat i projektet ”Politiker vs Ungdomar” där de har gjort intervjuer med politiker från olika partier. Bland annat har det gjorts genom frågesport om frågor som berör ungdomarna men även om politiska frågor som politiker gärna vill prata om.

– Vi vill få ungdomar att bli intresserade av politik och engagera sig politiskt inför valet. Sedan tror jag också att politikerna kan sätta sig in i ungdomarnas situation och känna igen sig själva, säger Tina Farasti som är en av ungdomarna som jobbar med projektet.

Intervjuerna publiceras i sociala medier

Intervjuerna har redan spelats in och kommer att publiceras i olika sociala medier. De politiker som har intervjuats är från Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Men enligt Tina Farasti hade de bjudit alla politiska partier.

– Vårt mål var att så många politiker som möjligt ska kunna delta men Almedalsveckan krockade med vårt projekt så vissa kunde inte vara med, säger hon.

Vill skapa diskussion

Projektet finansieras av Göteborgs kommun och det är ideella föreningen Förebildarna: Ung Handlingskraft som handleder ungdomarna i arbetet. De frågor som diskuteras ska testa deltagarnas kunskap om varandra.

– Frågorna är underhållande men samtidigt lärorika. Vi vill också se hur bra koll politikerna har på ungdomarna och tvärtom, säger Tina Farasti.

Hur gick det för politikerna?

– Det gick jättebra. Alla var jättespända innan men när vi väl träffade dem var de jättetrevliga och det blev mycket skämt och skratt också, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.