Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Praktföremål från bronsåldern, avsedda för en kvinna i överklassen, hittades utanför Alingsås 2021. Foto: Grafik: Boris Nawratil / Goldspoon

Unika bronsskatten i Alingsås skapades med tenn från Spanien

Uppdaterad
Publicerad

Det unika bronsfynd som gjordes utanför Alingsås för två år sedan producerades med tenn från Spanien. Nu sänder SVT:s program Vetenskapens värld ett specialavsnitt om det över 2500 år gamla bronset som visar på en betydande handel under bronsåldern.

– Min största upplevelse som arkeolog, säger Johan Ling, arkeolog, om fyndet.

Sannolikheten för att bronsskatten skulle bli hittad var liten. Det var i april 2021 som Tomas Karlsson, som gjorde orienteringskartor, skulle pausa vid ett stenröse söder om Alingsås och plötsligt upptäckte metallföremål bland stenarna.

Det visade sig vara en sensation i arkeologivärlden: Bronsfynden är minst 2500 år gamla.

Depåfynd

Det var ett så kallat depåfynd, vilket betyder att föremålen var tänkta att grävas upp och offras till högre makter.

Depåfyndet som är från yngre bronsåldern, ca 750-500 år f Kr, är ett av de största som någonsin gjorts i Sverige och bedöms ha ett mycket stort vetenskapligt värde.

Gott skick

Det är fråga om praktföremål, många av dom i väldigt gott skick. Det var föremål för en kvinna som tillhörde överklassen.

Nu har forskarna funnit att en tredjedel av bronset tillverkades ursprungligen med tenn och koppar från Spanien. Vilket visar på en betydande handel med omvärlden under bronsåldern.

Se mer på Vetenskapens Värld på SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.