Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Unikt boråsprojekt ska rena vatten från läkemedel

Publicerad

Läkemedel som spolas ut med avloppsvattnet är ett problem som skadar både djur och människor. Men lösningen kan vara på väg – Borås Energi och Miljö deltar just nu i ett projekt som, om det lyckas, kan ge eko över hela världen.

– Vi hoppas kunna exportera vårt kunnade till hela världen, säger vd Magnus Kårestedt.

Själva anläggning ser inte så mycket ut för ögat, ett par rör och några mätare. Men filtreringsprocessen som vattnet får ta sig igenom är unik i sitt slag i Sverige.

– Svenskt renat vatten håller världsklass men det sista som man inte lyckats med, det är att få bort läkemedelsresterna, säger Magnus Kårestedt.

Gynnar resistenta bakterier

Exakt hur det går till redogör inte han för men det handlar om en form av ozonering med efterföljande rening med aktivt kol. Om allt går som det ska kommer vattnet nästan att bli helt fritt från rester av läkemedel som antibiotika och diklofenaker.

Just dessa rester är ett problem, de är nämligen inte bara skadliga för djuren i havet utan också för människor. De sägs också gynna resistenta bakterier.

Projektet finansieras av Naturvårdsverket och kommer utvärderas vid årets slut.

– Vi hoppas kunna exportera vårt kunnande så att världens renade vatten blir ännu renare, säger Magnus Kårestedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.