Om allt går väl kan vi i framtiden få se ett coronavaccin man sprutar in genom näsan. Foto: TT

Unikt Göteborgsprojekt: coronavaccin genom näsan

Uppdaterad
Publicerad

På flera håll i världen görs insatser för att uppnå ett vaccin mot covid-19. Nu har också ett forskarlag från Göteborg sällat sig till skaran. Deras ambition är unik: Ett vaccin som man sprutar in i näsan.

Det är forskare från Chalmers och Göteborgs universitet som gemensamt tar sig an projektet att utveckla ett vaccin mot covid-19. Det är just en nässprej som forskarna hoppas kunna utveckla, något som har flera fördelar jämfört med att ge en spruta rakt in i kroppen.

– Om man vaccinerar via slemhinnan kan man få ett immunskydd lokalt vid just den slemhinnan. Det är väldigt bra därför att det då kan binda till viruset innan viruset kommer in i kroppen, säger Karin Norling, forskare på Chalmers.

När man vaccinerar direkt in i kroppen får man i stället antikroppar i blodet, förklarar hon. Ytterligare en fördel är att man med enkelhet kan vaccinera sig själv med hjälp av en nässprej – och man slipper gå till vårdcentralen och riskera ytterligare smitta.

Flera platser

Det görs försök på flera olika håll i världen för att forska fram ett vaccin mot covid-19. Forskarna i Göteborg försöker, liksom alla andra forskarlag, tillverka ett alldeles eget vaccin, och kommer alltså inte att använda sig av någon annans vaccin till nässprejen.

Räcker det inte med att man tillverkar vaccin på andra platser?

– Det finns inget som garanterar att de projekt som redan finns kommer att leda till en lansering. Det är ingen bedömning om hur bra eller dålig deras approach är, utan det är bara ett faktum kring hur utvecklingen av vacciner ser ut. Därför är det viktigt att ha flera järn i elden, eftersom man inte vet vad som kommer att fungera och inte, säger Karin Norling.

Globalt behov stort

Hon berättar vidare att det kommer att behövas flera olika vacciner eftersom det globala behovet kommer att vara så stort.

Det är ännu oklart om projektet kommer att leda till färdigt vaccin. De kommande sex månaderna ska forskarna utvärdera utsikterna för sitt vaccin. Karin Norling vill heller inte avslöja hur lång tid det potentiellt kan dröja innan vi får se ett göteborgskt nässprej-vaccin.

– Det beror alldeles helt på hur det går framåt här nu, säger hon.

Flera studier i Europa, USA och Asien visar att endast mellan en och tio procent av personerna som testats hade antikroppar mot viruset.

Hör mer om det i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.