Foto: TT / Arkiv

Tillfälligt presidium kan utses till Göteborgs fullmäktige

Publicerad

Sex veckor efter valet så finns det fortfarande inget styre i Göteborg. På torsdag ska kommunfullmäktige sammanträda och utse fullmäktiges presidium, men i brist på styre föreslås nu en udda lösning.

På torsdag ska fullmäktige i Göteborg ta beslut om vilka som ska sitta i kommunfullmäktiges presidium, men på grund av det oklara parlamentariska läget i  Göteborg så föreslår man nu en ny lösning, skriver Göteborgs-Posten.

Helene Odenjung (L), som är den ledamot som suttit längst i fullmäktige och är så kallad ålderspresident kommer föreslå ett tillfälligt presidium.

– Vi ser ju att det parlamentariska läget är väldigt oklart. Det finns ingen traditionell konstellation som skapat majoritet, eller ens minoritet. I vanliga fall brukar det vid det här läget vara klart hur det kommer att bli, säger hon till tidningen.

Kommer sitta till december

Det tillfälliga presidiet som Odenjung utser kommer att sitta till december, då ska styret i Göteborg vara klart.

– Det fungerar som ett vanligt presidium, men uppdraget är tidsbegränsat det är den enda skillnaden. Men det är väldigt ovanligt att vara i det här läget, under mina 27 år som ledamot så har det aldrig inträffat tidigare, säger hon till SVT Nyheter Väst.

Men vilka det blir som hon utser vill hon inte avslöja än.

– Nej, det säger jag inte nu men jag är ganska klar över vilka det blir.

Kommunfullmäktiges presidium

Visa

Varje kommunfullmäktige väljer en ordförande och två vice ordförande bland sina ledamöter. Dessa blir fullmäktiges presidie.

Presidiet ansvarar bland annat för fullmäktiges sammanträden där de planerar och leder möten, berednings arbete samt ansvarar för politiska verksamhetens budget och uppföljning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer