Tukanen Georgina, stals i maj i fjol, men hittades efter en månad hemma hos en privatperson. Nu förses alla djur på Universeum i Göteborg med chip så att de lättare ska kunna följas av besökarna och hittas av museipersonalen. Foto: svt

Universeum stöldsäkrar sina djur

Uppdaterad
Publicerad

I maj i fjol stals den färgsprakande tukanen, värderad till runt 100.000 kronor, från Universeum i Göteborg. Nu förses alla djuren på universeum med ett chip.

En stöld av en värdefull fågel, tukanen Georgina, gör regnskogen på Universeum i Göteborg mer överskådlig och tillgänglig framöver.

Alla djuren förses nu med chip så att de lättare ska kunna följas av besökarna och hittas av museipersonalen.

Det var i maj i fjol som den färgsprakande tukanen, värderad till runt 100 000 kronor, stals.

– Då började vi fundera på hur vi kunde få bättre koll på djuren. Så detta att chipmärka våra mindre fåglar blir första steget, säger Jan Westin, zoolog och vetenskaplig ledare för Universeum, till TT.

Ett 60-tal djur

Totalt finns ett 60-tal djurarter, som apor, sengångare, ödlor, ormar och fåglar, i ”regnskogen”.

– Tidigare har vi lagt ned åtskilliga timmar varje dag för att vara ute i regnskogen och hitta alla fåglarna för att se om alla mår bra. Med den nya tekniken lagras nu uppgifterna så att vi kan se vad djuren är och gör dygnet runt. Då får vi information om något djur lämnar området.

Högt värde

Det finns en stöldrisk när det gäller de större djuren. En apa eller tukan har potentiellt högt värde, säger Westin.

– Men vi kommer att få ut väldigt mycket mera av märkningarna av våra djur, för våra besökare och för forskarvärlden. Besökarna ska mycket lättare hitta alla djuren här, säger han.

Ett 20-tal små djungelfåglar har redan chipmärkts. Varje gång de landar på en foderstation för att äta kan besökarna på skärmar se vad det är för fågel och med ett klick läsa om dem på skärmen.

När TT besökte Universeum såg vi på kort tid mängder av ivriga färgrika fåglar som turkosfågeln, svarttangara och grön kardinal landa framför oss.

Via en app

Större fåglar som tukaner och ibisar, liksom apor och sengångare, ska märkas med större chip. Man ska också kunna följa djuren via en app.

– Sedan kan man på sin egen skärm se var djuren finns och läsa om dem, säger Henrik Hallgren på Cybercom som utvecklat tekniken tillsammans med Universeum.

Chipmärkning och Tukanen Georgina

  • De mindre fåglarna får ett chip, stort som ett mindre riskorn, inopererat. De större djuren får ett större chip som också har en sändare i sig som avger information till mottagare som finns lite varstans i regnskogen.
  • Dessa chip sätts inte in i kroppen utan fästs på benen eller vingen med bioklister. När det gäller apor kan man ha ett halsband som försvinner i pälsen.
  • – Det är ju inte så att vi chipmärker för skojs skull. Alla arter som är hotade enligt Cites (konventionen om internationell handel med hotade arter) ska kunna identifieras och det innebär någon form av chipmärkning, säger Jan Westin.

Tukanen Georgina

  • I maj förra året stals tocotukanen Georgina från regnskogen i Universeum i Göteborg. Hon hittades en månad senare – i ett badrum hemma hos en 26-årig man i Angered.
  • Mannen själv berättade att han hade funnit fågeln sittande svag på en trädgren i ett skogsområde i Hjällbo. Han syfte var att rädda fågeln, inte att sälja den.
  • Han åtalades och dömdes i februari i år till villkorlig dom och 10.000 kronor i böter för häleri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.