Jesper Söder från Trollhättan sitter gripen i Erbil i Irak. Foto: SVT / TT

Uppgifter: Därför greps Jesper Söder

Uppdaterad
Publicerad

Jesper Söder från Trollhättan som sitter gripen på kurdiskt territorium i Irak ska ha passerat en gränsövergång utan giltiga resehandlingar. Enligt samhällsdebattören Kurdo Baksi som har kontakter i området är möjligheterna att han släpps goda.

Det var i lördags som Jesper Söder tillsammans med en annan svensk och två britter greps i Irak nära gränsen till Syrien.

Männen strider med den kurdiska milisgruppen YPG och de greps i en vägspärr i ett område nära staden Erbil som kontrolleras av en annan kurdisk grupp, KDP.

Enligt tidigare uppgifter skulle gripandet kunna handla om en rivalitet mellan YPG och KDP. Men enligt Kurdo Baksi, författare och debattör med kurdiskt ursprung, är orsaken enklare än så.

– De har rest utan giltiga handlingar, inresetillstånd och visum. De har lyckats passera flera vägspärrar men i en vägspärr tog det stopp, säger han.

Får fortlöpande information

Kurdo Baksi har kontakter i regionen och har talat med representanter för Kurdistans regionala regering i huvudstaden Erbil, där svenskarna nu sitter i arrest. Enligt uppgifter han fått kan Jesper Söder och de andra nu anklagas för just illegal

Kurdo Baksi Foto: Privat

gränspassering.

– De kan bli tal om att de får betala ett antal dollar i böter för att släppas. Det finns liknande fall där personer har fått sitta en kort tid i fängelse för samma brott men jag tror inte att det blir så, säger han.

Kurdo Baksi tror att det bara en tidsfråga innan svenskarna kommer att släppas.

– Förhoppningsvis är de fria inom några dagar, säger han.

På frågan om varför svenskarna har rest utan giltiga handlingar är det mest troliga svaret missförstånd.

– De har kunnat göra samma resa tidigare utan problem och de har passerat andra vägspärrar och fått grönt ljus. Förmodligen trodde de att allt var lugnt men har sedan stött på en nitisk gränsvakt, säger Kurdo Baksi.

Har varit i rampljuset tidigare

Svenska UD meddelar att de inte har någon ny information i ärendet.

– Vår ambassad i Bagdad står i kontakt med med irakiska myndigheter, det är allt vi kan säga, säger Gunnar Vrang vid UD:s presstjänst.

Jesper Söder har sedan 2015 gjort flera resor till Syrien och Irak och han intervjuades bland annat i SVT i samband med att han skadades av en mina för två år sedan.

Nyligen intervjuades han också i samband med offensiven mot IS-högkvarteret Raqqa där han säger sig delta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.