Om det skulle vara så att man lossat på muttrar för att fälla masten är det ett arbete som inte kan göras av vem som helst. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Uppgifter: Mastens muttrar lossades

Uppdaterad
Publicerad

Enligt uppgifter till SVT rasade Häglaredsmasten efter att någon skruvat loss bultarna till de vajrar som håller uppe masten. Ett tillvägagångssätt som kräver både specialverktyg och förkunskap kring hur masten är uppbyggd. – Jag går inte in på vilket sätt masten är fälld. Det sparar vi tills vi får fram en misstänkt, säger Jan Johansson, kommissarie vid polisen i Borås.

Det har varit flera spekulationer kring vad som fått den över 300 meter höga Häglaredsmasten att gå av på mitten. Polisen går på flera spår som handlar om allt från pojkstreck till en främmande makt eller liga. Men inget tyder mer på det ena eller andra.

– Vi jobbar brett. Vi kan inte utesluta det, men det finns inga tips på att det skulle var något internationell, säger Jan Johansson.

Krävs kunskap

Uppgifterna som SVT Nyheter Väst tagit del av, som även Aftonbladet tagit del av, gör gällande att bultar som varit avgörande för att hålla masten uppe skruvats loss. Häglaredsmasten är fäst med staglinor som sitter fast med bultar. Dessa bultar ska ha skruvats loss och masten ska sedan ha rasat av sig själv. SVT Nyheter har tagit del av samstämmiga uppgifter.

Om det skulle vara så att man lossat på muttrar för att fälla masten är det ett arbete som inte kan göras av vem som helst.

Stefan Ring, militärstrategisk expert, tror inte att det rör sig om ett pojkstreck, men har också svårt att tro att det skulle handla om någon internationell liga eller organisation.

– Jag tycker att det känns lite långsökt eftersom det finns andra bättre sätt att skapa problem. I dag finns det andra kommunikationsmedel som Internet, och vad jag har förstått så påverkades inte den kommunikationen, säger han.

Är förtegna

Polisen vill i nuläget varken kommentera uppgifterna om hur masten rasade eller att det krävs specialkunskaper för att genomföra sabotaget.  

Vad krävs det för att göra det?

– Jag vill inte spekulera i det, säger Jan Johansson, kommissarie vid polisen i Borås.

Stämmer det eller stämmer det inte att man har lossat på muttrar?

– Jag kommenterar inte det.

”Inte enkelt att sabotera”

Inte heller Teracom vill bekräfta uppgifterna om att bultar lossats.

– Det kan jag inte svara på. Det är en polisutredning som får sköta det där, säger Åsa Ragnar på Teracom och fortsätter:

– Det är inte några enkla saker att sabotera en mast. Det är inget man gör så lätt.

Teracoms tekniker är på plats för att analysera läget och se om det finns möjlighet att ta sig in på anläggningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sabotage av master

Mer i ämnet